Vikend meni #83

Vikend meni #83

Recepata za sitne kolače nikada dosta! Zato našoj postojećoj kolekciji sitnih kolača dodajemo još par novih ideja. Obogatite vaše slatke tanjire šik makaronsima, klasičan rozen zamenite rozen pitom sa makom, goste upoznajte sa fadžom…

Recepte možete pronaći na linkovima.

 

Rum kockice i čokoladne praline sa kafom
Kuglice sa sušenim kivijem i belom čokoladom
Mezes Kremes
Fadž sa čokoladom i kardamomom
Makarons
Rozen pita sa makom

Prijatno!

Separator image Posted in blog.

4 Comments

Add Yours
  1. 1
    Username*

    Moje postovanje i pre svega divljenje vasem casopisu.Na fb profilu sam obecala da cu se javiti sa utiscima o kolacima.Pravila sam cokoladne praline i fadz.
    Praline su ispale dobro.Prvi put sam radila sa tom vrstom kalupa.Nisam imala liker od kafe pa sam koristila veoma koncentrovan nes.
    Za fadz imam pitanje.Ukus mu je odlican.Komentari su bili da je ukusa kao neka veoma skupa cokolada.Osim sto je fizicki licio na…hm ..uporedila bih ga sa gumi pastom :)Ipak je pojedeno sve.Doduse, mi ukucani,goste nisam sluzila jer nisam mogla iseci normalan komad kolaca.
    E,sad posto nameravam da ga uvrstim u slavske kolacice trebaju mi vase sugestije,gde je greska?
    Kondenzovano mleko nisam nasla pa sam ga sama spremila tako sto sam litar mleka pustila da se ukuva na 400ml(znaci 5 ml vise nego sto je u receptu) i
    koristila sam biljnu slatku pavlaku umesto mlecne(nadam se da je to glavni razlog)
    Zao mi je sto ga nisam slikala da vam pokazem.Razlila sam ga na tri nacina.U korpice,u mali pleh i nekoliko kom u modlice za praline.Ove u plehu sam morala drzati u zamrzivacu da bi se kolac mogao uzeti u ruku.Najlakse smo konzumirali ove u korpicama ali nije to resenje.Iz modlica su klinci jeli direktno 🙂
    Eto. Nadam se da nisam mnogo konfuzna.
    Srdacan pozdrav,
    Jelena

    • 2
      Mezze Magazin

      Draga Jelena, pre svega hvala na ukazanom poverenju i pripremi naših recepata! I hvala što ste se javili 🙂 Najverovatnije ste u pravu što se tiče kondenzovanog mleka. Naime, ono je zapravo koncentrisana mlečna mast i šećer, i biljne masti iz slatke pavlake se ne ponašaju isto (da li sam dobro razumela da ste kondenzovano mleko pripremali od mleka i biljne slatke pavlake? ako ne, koji ste recept koristili za domaće kondenzovano mleko?).

      Naravno, mi ovo nikada nismo isprobali ali pretpostavljamo da je to u pitanju. Pre izvesnog vremena vodila se diskusija o mleku u prahu naspram zamene za mleko u prahu. Naime, ta zamena se jednostavno nije ponašala onako kako se ponaša pravo mleko u prahu, deluje da je ovde nešto slično u pitanju.

  2. 3
    Username*

    Uh,ne pogresno sam vam rekla.Biljnu pavlaku sam koristila za praline.To nije nista smetalo.
    Kondenzovano mleko sam napravila tako sto sam 1l mleka pustila da uvri na 400ml.Nista mu nisam dodavala.
    Da li je moguce da ovaj kolac ne moze da spremi bez tog pravog kondenzovanog?
    Moj kolac je bio prilicno mekan.Nije se dovoljno stegao iako sam ga stavila u frizider.Posle sam ga prebacila u zamrzivac.Kad sam bih ga sekla i pokusala da izvadim kolac,ponasao se kao zvaka.
    Bez obzira na to guzva oko zamrzivaca je bila velika jer i klinci,a imam ih cetvoro i muz i ja volimo slatko 🙂
    Ako imate neku ideju sta sam pogresila,molila bih vas za savet jer mi se mnogo dopao i rado bih ga uvrstila u slavse kolace.
    Hvala jos jednom.

    • 4
      Mezze Magazin

      Znam šta je problem 🙁 Nedostaje šećer. Kondenzovanom mleku to daje gustinu. Predlazem da pogledate neki od recepata na Youtube-u gde se ta gustina moze videti…

      Gotovo kondenzovano treba da bude bukvalno preslatko i gusto, poput meda…

      Eto, nadam se da ce ovo pomoci 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *