Vege burgeri od crnog sočiva

Vege burgeri od crnog sočiva

SASTOJCI ZA BURGERE

250 ml crnog (beluga) sočiva
300 g šampinjona
1 veća glavica crvenog luka
2 čena belog luka
1/2 veze peršun lista
100 g crnih maslina
himalajska so
kurkuma u prahu
suvi timijan
maslinovo ulje
po potrebi prezle

SASTOJCI ZA UMAK OD MILERAMA

200 g milerama
1-2 kašičice tucane ljute paprike
himalajska so
maslinovo ulje

I JOŠ

8 kajzerica
1 crveni luk
1/2 veze peršun lista
matovilac

 

PRIPREMA UMAKA OD MILERAMA

U činiju stavite mileram i dobro ga viljuškom izmešajte a zatim dodajte ljutu tucanu papriku, malo soli i maslinovog ulja, opet sve dobro promešajte i stavite u frižider do upotrebe.

PRIPREMA BURGERA

Sočivo stavite u dosta vode i kuvajte oko 20-25 minuta na umerenoj vatri dok ne omekša i pred kraj ga posolite. Procedite i ostavite da se prohladi.

Dok se kuva sočivo u tiganju na malo maslinovog ulja prodinstajte sitno seckan posoljen crveni luk, dodajte šampinjone seckane na listiće, so, biber, 1 sitno iseckan čen belog luka i nastavite sa dinstanjem dok sva tečnost koja se stvori ne ispari, a pečurke krenu da rumene. Sklonite sa vatre i ostavite malo da se prohladi.

U električnoj seckalici pulsno iseckajte šampinjone (ne baš da budu pasta), preručite smesu u činiju za mešanje, a onda pulsno iseckajte i sočivo isto čisto malo da se usitni a ne da se pretvori u pastu i to stavite u činiju. Dodajte zatim još malo kurkume, rendani beli luk, sitno seckane masline (isto u električnoj seckalici kratko pulsno), sitno seckan peršun list i prezli koliko treba da se sve dobro poveže. Tačnije, prvo neku manju količinu pa smesu ostavite oko pola sata u frižideru a onda dodajte još koliko treba da fino možete da formirate burgere.

Zavisno od veličine burgera koje želite da pravite uzmite po kašiku smese, formirajte burgere, blago uvaljajte u prezle i stavite na tacnu pa u frižider na 1/2 sata a onda ih pržite na malo maslinovog ulja, na umerenom, dok fino ne porumene sa svih strana. Paralelno u tiganju po malo prepržite i obe sečene strane kajzerica.

SERVIRANJE

Na donji deo svake kajzerice stavite malo matovilca, preko toga burger, preko umak od milerama, zatim par kolutova tanko sečenog crvenog luka, po koji peršun list i sve pospite ljutom tucanom paprikom, pa preklopite drugom polovinom kajzerice.

Oktobar 2015
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *