U sezoni: Dunje

Dunje

Dunja je nisko drvo ili razgranat žbun sa velikim, mirisnim žutim plodovima. Plodovi dozrevaju u kasnu jesen, tvrdi su i pokriveni dlakavim slojem. Iako se dunja često spominje u poeziji i oduvek se smatra voćem ljubavi, danas je, nepravedno, prilično zaboravljena.

Dunja više nije tako popularna jer njena priprema zahteva ipak malo truda. Teško da ćete dunju ubrati sa stabla, malo obrisati i odmah zagristi. Neka vas to ne spreči da ove sezone uživate u njenom mirisu i ukusu. U nastavku sledi nekoliko naših predloga, a više o samoj biljci i njenom uzgoju pročitajte u izdanju za Novembar 2012, na stranama 74-78. Pripremila Milkica Crevar Sakač.

Recepti sa dunjama

Recepti sa dunjama:

Pekmez od karamelisanih dunja
Pileće pečenje sa dunjama
Tart sa dunjama
Zapečene punjene dunje

Separator image Posted in blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *