Tvist štrudla

Tvist štrudla

Sastojci

600 g brašna
25 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
2 kašike šećera
oko 300 ml toplog mleka
50 g maslaca
malo naribane limunove korice
2 jajeta

Fil od maka

200 g mlevenog maka
100 g šećera
125 ml mleka
20 g maslaca

Fil od oraha

250 g mlevenih oraha
150 g šećera
5 kašika mleka
1 belance

 

Priprema

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, dodajte 1 kašičicu šećera i brašna. Poklopite i ostavite na toplom mestu da se kvasac aktivira. Izmešajte brašno, so i šećer, dodajte pripremljeni kvasac, jaja, naribanu limunovu koricu, rastopljeni maslac i sa toplim mlekom zamesite srednje meko testo. Ostavite da testo odmara 10-tak minuta, a za to vreme pripremite fil za štrudlu.

Za fil od maka, izmešajte mleveni mak i šećer, pa sve prelijte vrelim mlekom. Ako volite sladji fil, možete dodati još malo šećera.

Za fil od oraha, izmešajte mlevene orahe i šećer, dodajte 5 kašika mleka i 1 celo belance. Sve fino izjednačite.

Testo podelite na dva dela i oblikujte loptice. Svaku lopticu razvijte u pravougaonu koru, jednu premažite filom od maka, a drugu premažite sa filom od oraha. Obe kore zamotajte u rolat, pa ispletite pletenicu od pripremljenih rolata. Oblikujte kao venac i stavite na podmazan pleh od rerne. Ostavite da testo raste jos 20-tak minuta dok se rerna ne zagreje.

Pre pečenja, strudlu premažite umućenim jajetom i zaseciti oštrim nozem svaku pletenicu po sredini. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40-45 minuta, prekrijte papirom ukoliko je potrebno da se ne bi previše brzo zarumenila. Pre služenja, strudlu pospite šećerom u prahu zamirisanim vanilom.

Mezze, Decembar 2012.
Separator image

2 Comments

Add Yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *