Truffel torta

Truffel torta

TRUFFLE

125 ml slatke pavlake
125 g putera
250 g čokolade
100 g pečenih lešnika
malo naribane pomorandžine korice
1 kašika likera od kafe

GLAZURA OD ČOKOLADE

100 g čokolade
3 kašike ulja

 

Priprema trufli

Na tihoj vatri otopite slatku pavlaku i puter, zatim pojačajte temperaturu i čim provri sklonite sa ringle. Dodajte kockice čokolade i mešajte dok se čokolada potpuno ne rastopi.

Smesu podelite na 3 dela, u jedan deo dodajte 50 g pečenih mlevenih lešnika, u drugi naribajte malo pomorandžine korice, a u treći deo dodajte 1 kašiku likera od kafe. Ostavite par sati u frižideru da se stegne.

Pravite male kuglice i uvaljajte ih u seckane pečene lešnike, kakao prah ili prelijte čokoladnom glazurom – kuglice pre stavljanja u glazuru prethodno dobro rashladite, pa će onda ceo postupak ići puno lakše.

Od ove mere dobije se oko 40 pralina.

 

TORTA

KORA

9 jaja
9 kašika šećera
18 kašika mlevenih oraha
3 kašike brašna

FIL

6 jaja
12 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
150 g čokolade
150 g seckanih prepečenih oraha
300 g putera

ŠEĆERNI SIRUP

150 g šećera
100 ml vode

ČOKOLADNA GLAZURA

150 g čokolade
4-5 kašika ulja

 

Priprema torte

Umutite čvrstu penu od 3 belanceta i 3 kašike šećera, koje ste dodali kašiku po kašiku. Zatim, dodajte jedno po jedno 3 žumance i na kraju pažljivo umešajte 1 kašiku brašna i 6 kašika mlevenih oraha. Smesu sipajte u podmazan okrugli kalup prečnika 26 cm i pecite na 180°C oko 20 minuta. Ovaj postupak ponovite još 2 puta tako da na kraju dobijete 3 kore.

U međuvremenu umutite cela jaja sa šećerom i skuvajte fil na pari. Pri kraju kuvanja dodajte čokoladu iseckanu na manje kocke. Kad se fil malo prohladi, umešajte i puter, odvojite par kašika za premazivanje, a u ostali deo smese stavite seckane orahe koje ste kratko ispekli u rerni da bi dobili finu aromu.

Skuvajte šećerni sirup. Ohlađene kore poprskajte sa malo kuvanog šećernog sirupa, pa svaku koru filujte pripremljenim filom sa orasima. Na kraju celu tortu premažite tankim slojem krema svuda okolo. Ostavite par sati u frižideru da se rashladi i stegne pa prelijte čokoladnom glazurom (za glazuru čokoladu otopite na tihov vatri pa umešajte ulje). Po obodu pospite sitno seckane pečene lešnike, a odgore rasporedite čokoladne praline.

Tortu je najbolje napraviti dan ranije jer će onda korice fino omekšati i stopiti se sa filom. Tortu izvadite iz frižidera 30 min pre posluživanja da bi se lakše isekla.

MEZZE, Januar 2013
Separator image

12 Comments

Add Yours
  1. 1
    parafesta

    super je recept- samo imam jedno pitanje-Zasto je torta na slici okrugla a u receptu pise da treba da se pece u plehu od rerne? I dali moze da se pece u okruglu tepsiju i ako moze koja je velicina tepsije? Unapred hvala na odgovoru- pozdrav

    • 2
      Mezze Magazin

      Parafesta, u pravu ste. Hvala što ste nam ukazali na propust!

      Recept će biti popravljen danas tokom dana.

  2. 5
    goga

    pitanje?da li je to tecna pavlaka za kolace ili kuvanje ima puno recepata sa tim ali nisam nikada zagrevala i neznam koja bi to bila pretpostavljam za kolace vel pozz goga

    • 6
      Mezze Magazin

      Gogo, u pitanju je ovaj proizvod. Ova slatka pavlaka nije dodatno zaslađena i sadrži mlečnu masnoću (možete da probate i biljne varijante, ali ova je najlepša) 🙂

    • 8
      Mezze Magazin

      Trufle možete praviti i od mlečne i od čokolade za kuvanje, sama smesa je dovoljno slatka, pa nije potreban šećer, ali slobodno dodajte još malo po ukusu ako želite.

    • 10
      Mezze Magazin

      Draga Jelena,

      Slobodno možete ispeći jednu veliku koru (od 9 jaja) u plehu od rerne i kada se ispeče podeliti na tri trake, dimenzije torte ce biti otprilike 12×30 cm, a ako je potrebna veća torta samo srazmerno povećajte količine sastojaka.

  3. 11
    jelena

    Da dodam da je torta diivna! Pravila sam je tri puta ali uvek okruglu. Recept je precizan i hvala vam na njemu. Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *