Torta sa Plazma keksom i malinama

Torta sa Plazma keksom i malinama

Biskvit

150 g šećera
85 g brašna
40 g kakaa
½ kašikice praška za pecivo
½ kašikice sode bikarbone
prstohvat soli

1 jaje
90 ml mleka
3 kašike ulja
1 kašikica ekstrakta vanile
90 ml vruće vode

Fil

150 g mlevenog Plazma keksa
100 g šlaga u prahu sa ukusom slatke pavlake
200 ml mleka

Ganaš od bele čokolade

100 g bele čokolade
5 kašika slatke pavlake
15g putera

300 g malina
100 g pečenih lešnika

 

Priprema

Uključite rernu na 180°C.

U činiji izmešajtesuve sastojke za biskvit. U drugu činiju ulupajte jaje, dodajte mleko i ulje. Dodajte suve sastojke za biskvit i sve dobro izmešajte mikserom. U ovu smešu sipajte vruću vodu i nastavite sa mućenjem tako da svi sastojci dobro izmešaju. Smeša koju dobijete biće dosta tečna.

Kalup za tortu (prečnika 26 cm) obložite papirom za pečenje (i dno i ivice) i izlijte u nju biskvit. Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta. Kada je biskvit ispečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u modli. Dok se biskvit hladi, pripremite fil. Mikserom umutite šlag sa mlekom i u njega dodajte plazma keks. Dobro izmešajte. U šlag sa plazmom dodajte maline i paživo izmešajte kako bi se maline što manje raspale.

Ohlađen biskvit izvadite iz modle i prebacite na stalak za služenje. Obruč od modle stavite oko biskvita i obložite ga papirom za pečenje. Fil izručite na biskvit i špatulom poravnajte da svuda bude iste debljine. Stavite u frižider na hlađenje.

Belu čokoladu otopite na pari, dodajte slatku pavlaku i puter. Izmešajte tako da se puter skroz istopi pa pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se ganaš ohladio, prelijte ga preko fila. Pospite sitnoseckanim pečenim lešnicima i vratite u frižider na hlađenje.

 

Napomena

Ukoliko koristite zamrznute maline, odledite ih i ocedite pre nego što ih umešate u šlag.

MEZZE, Januar 2013
Separator image

11 Comments

Add Yours
  1. 1
    Lana

    Pitanjce: da li slatka pavlaka koja ide u ganaš treba da bude umućena ili ne? Na osnovu recepta i slike deluje mi da je torta veoma ukusna. 🙂 Jedva čekam da je pravim!

  2. 6
    Tatatatira

    Napravila sam tortu i s nestrpljenjem cekam rezulat jer sam slag iz kesice zamijenila sa 2dl svjezeg slatkog vrhnja (pavlaka) i 0.5dl mlijeka. Nisam nasla slag u kesici, cak su me u supermarketu cudno gledali kad sam ih pitala imaju li u prodaji nesto slicno. Zivim u Lozani, Svica. Nadam se da je zamjena/mjera ok ? Hvala.

    • 7
      Mezze Magazin

      Možda ste mogli da preskočite mleko, slatka pavlaka kada se umuti sama ima odgovarajuću čvrstinu. Svakako će biti ukusno, još samo da vidimo kako će da se ponaša kada odstoji 🙂 Javite nam obavezno da znamo 🙂

  3. 8
    Tatatatira

    Napravila sam dvije, jednu za rodjendan u vrticu, drugu za party kod kuce i bile su odlicne, ma pravi hit ! 0.5 dl ipak nije bilo previse, cak je i slatka pavlaka ostala cvrsta. Uskoro cu opet praviti. Hvala lijepa !

  4. 10
    Natasa

    Sastojci a pogotova slika su mi obecavali odlican ukus. Pravila sam sinoc suprugu za rodjendan, gosti su bili odusevljeni, ali bas odusevljeni i izgledom i ukusom. Fantasticna torta. malo je manja,ali nije ni previse skupa, ni preslatka, ni jaka, a ni lagana poput kolaca–ma prelepa je!
    Samo da napomenem ako koristite zamrznute maline,kada ih odmrznete odlite njohov sok.

    • 11
      Mezze Magazin

      Nataša, hvala puno na poverenju! Drago nam je da vam se torta svidela!

      Dodaćemo napomenu u vezi sa malinama, hvala puno! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *