Torta sa jabukama i slatkim vinom

Torta sa jabukama i slatkim vinom

SASTOJCI ZA TESTO

400 g brašna
200 g putera
50 g jako sitnog žutog šećera
1 jaje
rendana korica od 1/2 limuna
par kašika hladne vode

SASTOJCI ZA NADEV

4 nakisele jabuke srednje veličine
1/2 čaše slatkog vina (prošek)
sok od 1 limuna
parčence putera
1 kašika šećera

SASTOJCI ZA ORANGE CURD

2 neprskane pomorandže srednje veličine
180 g šećera
2 jaja
2 žumanceta
50 g putera
3 pune kašičice gustina

 

PRIPREMA

U vanglu ili na dasku za mešenje stavite prosejano brašno i parčiće hladnog putera i izmrvite prstima. U Đenovi se kaže da pokret kojim se to radi treba da bude kao kada se broje pare (u Đenovi svi vekovima sanjaju kako broje pare :)). Dodajte šećer, jaje i limunovu koricu i brzo umesite testo. Ukoliko je potrebno dodajte malo hladne vode. Uvijeno u prijanjajuću foliju ostavite da odleži najmanje 30 minuta.

Izrendajte koricu od pomorandže i iscedite sok. Rastopite puter. Mutite jaja sa rastopljenim puterom i šećerom, dodajte gustin i na kraju pažljivo i malo po malo sok od pomorandže. Stavite na paru i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

Oljuštite jabuke, izvadite unutrašnji deo i iseckajte 3 jabuke na tanka rebarca. Četvrtu jabuku iseckajte na kockice i izdinstajte na parčetu putera zajedno sa šećerom, sokom od limuna i vinom.

Pomesajte sirove jabuke sa onim dinstanim.

Premažite puterom tepsiju u kojoj će se peći torta i pospite je brašnom (u protivnom možete da koristite hartiju za pečenje). Rastanjite oklagijom testo neohodno da se pokriju dno i ivice tepsije prečnika 28 cm i obložite je. Sipajte prvo orange curd i jabuke preko krema. Od preostalog testa napravite rešetku kao na fotografiji i pritisnite ivice. Premažite testo sa malo mleka i pospite šećerom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.

Sluzite tortu mlaku ili potpuno hladnu.

naslovna212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *