Torta sa domaćim pudingom od čokolade

Torta sa domaćim pudingom od čokolade

SASTOJCI ZA PUDING

750 ml mleka
120 g kvalitetne tamne čokolade (60% kakaa)
3 kašike kvalitetnog kakaa
100 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica nes kafe (opciono)
1/4 kašičice soli
2 kašike gustina
3 ulupana žumanceta
100 g putera

SASTOJCI ZA KORE

6 jaja na sobnoj temperaturi
6 kašika šećera
130 g brašna
1/2 kašičice ekstrakta vanile

SASTOJCI ZA KREM

puding od čokolade, ohlađen bar 4 sata u frižideru

 

PRIPREMA PUDINGA

Zagrejte 2/3 mleka dodavajući mu čokoladu, kakao, šećer, ekstrakt vanile, nes kafu i so. Mešajte sadržaj dok se fino ne otopi. U drugoj posudi u 1/3 mleka umešajte gustin i umućena žumanca, sve dobro promešajte da ne ostanu grudvice.

Kad mleko počne da ključa, smanjite temperaturu, i postepeno, u tankom mlazu, dodavajte smesu sa gustinom i žumancima uz stalno mešanje. Kad se se smesa dovoljno zgusne umešajte puter koji ste iseckali na manje komadiće. Sklonite puding sa vatre. Ne bi trebalo da ima bilo kakvih grudvica.

Sipajte u činijice i služite toplo ili hladno. Ili ovu smesu koristite kao fil za torte.

PRIPREMA TORTE

Pripremite dva okrugla pleha, prečnika 23cm, ili samo jedan. Kada se peku kore posebno izgledaju lepše i ujednačeno kada se slaže torta. Obložite pleh papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 175°C.

Najpre mikserom umutite jaja i šećer dok ne dobijete utrostručenu smesu. Onda dodajte ekstrakt vanile i varjačom ili spatulom umešajte prosejano brašno, kašiku po kašiku. Bitno je da dobijete ujednačenu smesu koja nije splasnula. Rasporedite smesu u dva pleha i stavite da se peče oko 17 minuta, ili duže ukoliko pečete koru u samo jednom plehu. Ako čačkalica izađe čista znači da je kora gotova. Ohladite kore i onda ih filujte, odozgo stavite drugu polovinu pudinga. Neka torta prenoći u frižideru, i sutradan je služite, najbolje uz sveže jagode.

Februar 2016
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *