Torta od lešnika i šumskog voća

Torta od lešnika i šumskog voća

SASTOJCI ZA KORE 3 PUTA PO

2 jaja
40 g šećera
80 ml mlevenih, pečenih lešnika

FIL

450 g zamrznute mešavine šumskog voća
100 g bele čokolade
100 g šećera u prahu
400 ml slatke pavlake
1 kesica želatina (10g)

ŠAUM

4 belanca
prstohvat soli
12 kašika šećera (ravnih)
4 kašike vode
sok od pola limuna

 

PRIPREMA

U posudu za mešanje stavite belanca, mikserom ih ulupajte u čvrst sneg, dodajte žumanca i nastavite sa mućenjem pa dodaje šećer. Iskljućite mikser i blago, ručno dodajte mlevene lešnike.

Okrugli kalup za tortu obložite papirom za pečenje, sipajte smesu, poravnajte i pecite na 200°C, 20 minuta. Ceo postupak ponovite tri puta. Ne skidajte papir sa kora posle pečenja već tako ostavite da se skroz ohlade.

Šumsko voće stavite u cediljku i sačekajte da se otopi, izmiksajte ga u električnoj seckalici i propasirajte kroz cediljku (da se oslobodite bobica). Želatin stavite u lonče, prelijte sa 4 kašike hladne vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Otopite belu čokoladu i slatku pavlaku ulupajte u čvrst šlag (pazite da je ne premutite pa da dobijete puter).

Želatin stavite na ringlu i na umerenoj vatri stalno mešajući grejte dok se ne otopi (ne treba da provri).

U ulupan šlag dodajte šećer, belu čokoladu, propasirano voće i na kraju otopljeni želatin.

Na dno kalupa za tortu stavite jednu koru, sipajte polovinu fila, stavite drugu koru, pa drugu polovinu fila i od gore stavite preostalu koru. Prekrijte sve alu folijom i odložite u frižider preko noći.

U činiji za mućenje ulupajte sneg od 4 belanca sa mrvicom soli, dodajte 2 kašike šećera.

U šerpicu stavite 10 kašika šećera i 4 kašike vode pa sve stavite na ringlu i kuvajte dok ne postane gusti sirup (do trenutka kada su mehurići postajali veći… pazite da se šećer ne karamelizuje i stisne). Vreli sirup u tankom mlazu sipajte u belanca stalno miksajući, dodajte i limunov sok i još kratko miksajte dok cela smesa ne postane čvrsta i sjajna.

Tortu izvadite iz kalupa, stavite na tacnu za serviranje i celu je prekrijte šaumom, malo “izbockajte” kašikom i vratite u frižider da se sve dobro ohladi.

Pred samo služenje malo se poigrajte brenerom i dodatno ukrasite torticu.

Februar 2014.
Separator image

1 Comment

Add Yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *