Teletina iz rerne marinirana u mleku na valjušcima od krompira i limete, sa sotiranim crvenim radičem i sosom od ruzmarina

Teletina iz rerne marinirana u mleku na valjušcima od krompira i limete, sa sotiranim crvenim radičem i sosom od ruzmarina

SASTOJCI ZA TELETINU

1 kg teletine
1 l mleka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
maslinovo ulje

SASTOJCI ZA VALJUŠKE

500 g krompira
1 jaje
brašno
so
rendana kora od pola limete

SASTOJCI ZA SOS OD RUZMARINA

iglice od 2 grane ruzmarina
100 g šećera
250 ml vode
sok od 1/2 limuna
1/2 kašičice rendanog muskatnog oraščića

I JOŠ

4 velika lista crvenog radiča
sitno seckani peršun za posipanje

 

PRIPREMA

Za spremanje teletine napravite marinadu od mleka, šećera i soli i potopite teletinu u nju. Sve ostavite da odstoji u frižideru preko noći. Sutradan izvadite teletinu iz marinade, prosušite je, začinite solju i biberom, premažite maslinovim uljem, uvijte u aluminijumsku foliju i pecite u rerni 5 sati na maksimalnoj temperaturi od 80°C.

Za spremanje valjušaka prvo operite i skuvajte u loncu krompir. Kada je krompir kuvan, ocedite ga od vode, oljuštite i propasirajte kroz presu za krompir. U sredini krompira napravite udubljenje i stavite unutra celo jaje, rendanu koru limete i malo soli. Dodajte brašno toliko da testo bude malo tvrđe, smesu razvijte u dugačke rezance malo deblje od prsta. Isecite ih na manje komade i stavite ih u posoljenu vodu koja ključa, sačekajte par minuta da isplivaju na površinu i vadite ih sa strane.

Za spremanje sosa od ruzmarina, sve sastojke stavite u šerpu, pustite da proključa, i kuvajte na umerenoj vatri 15-20 minuta, dok se sos ne zgusne. Sos procedite pre serviranja.

Jelo serviramo na zagrejanom tanjiru, tako što prvo složimo tanko sečenu teletinu koju smo nakon pečenja ostavili da se odmori 10 minuta. Zatim valjuške, a preko njih list crvenog radiča koji smo sotirali na malo maslinovog ulja ne duže od 1 minuta. Na kraju sve prelijte sosom od ruzmarina i pospite sitno seckanim peršunom.

 

NAPOMENA

Uz ovo jelo predlažemo Kremen Kamen berba 2012. šampionski Cabernet Sauvignon vinarije Matalj.

Decembar/Januar 2016
Separator image

2 Comments

Add Yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *