Teleća čorba

Teleća čorba

Sastojci

500 g teletine od buta ili ribića
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
1 koren peršuna
1 koren paškanata
malo korena celera
2 krompira
1 kašika brašna
malo maslinovog ulja
1 žumance
200 ml kisele pavlake
morska so
šareni biber u zrnu

Za serviranje

sveže iseckan peršunov list
kriške limuna
kisela pavlaka

 

Priprema

Meso iseckajte na sitne kocke, prelijte sa oko 2 l hladne vode, poklopite i stavite na ringlu na jako tihu vatru. Kada krene da se stvara pena skidajte je, a onda nastavite sa kuvanjem još nekih sat vremena. Tečnost nikako ne sme naglo i jako da vri već tek onako da struji.

Posle tog vremena meso je već polu-mekano pa dodajte na pola isečen i na plotni zapečen crni luk i na kockice seckanu šargarepu, peršun, paškanat i celer. Ubacite i po koje zrno bibera, malo soli i sve nastavite da kuvate još nekih pola sata, a zatim dodajte i kockice krompira.

Kada je svo povrće i meso omekšalo napravite zapršku tako što u malom tiganju na malo maslinovog ulja propržite brašno pa stalno mešajući dodajete po malo supice, kako se ne bi stvorile grudvice, a onda sve sipajte u čorbu, dobro promešajte i kuvajte još nekih 10 minuta.

Pred samo serviranje, u tanjiru pomešajte kiselu pavlaku i žumance pa opet dolijte i malo tečnosti iz čorbice, šerpu sa čorbom sklonite sa vatre, umešajte ovu mešavinu, sve fino promešajte i ostavite 10 minuta da odmori, a zatim servirajte sa kriškom limuna ili kašikom kisele pavlake i malo peršun lista.

MEZZE, Januar 2013
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *