Svinjsko pečenje sa kruškom i crvenim čajem

Svinjsko pečenje sa kruškom i crvenim čajem

SASTOJCI

1,5 kg svinjskog mesa od vrata
1 velika glavica luka
3 šargarepe
2 male kruške
1 čen belog luka
3-4 struka peršuna
1 struk celera
so, biber
2 kašike crvenog čaja (aromatizovanog voćem)
1/2 čaše belog vina
povrtna supa
3-4 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
1 kašika putera

 

PRIPREMA

Zagrejte rernu na 180°C.

Uvežite kuhinjskim kanapom meso i dajte mu na taj način koliko je god moguće praivilan cilindrični oblik.

Oljuštite luk i isecite ga na ne preterano tanka rebarca. Oljuštite i šargarepu i iseckajte je na kolutove. Operite celer, očistite ga od eventualnih debljih niti i krupno ga isecite. Oljuštite beli luk i sitno ga iseckajte. Operite peršun.

Zagrejte ulje i puter u teškoj šerpi u kojoj ćete peći meso i stavite komad mesa da se zapeče sa svih strana. Prelijte belim vinom i sačekajte da alkohol ispari. Kada je alkohol ispario posolite i pobiberite meso i pospite crvenim čajem. Stavite u šerpu luk, šargarepu, celer, beli luk i peršun i prelijte sa 2-3 kutlače vrele supe. Stavite poklopac i prebacite poklopljenu šerpu u prethodno zagrejanu rernu.

Svinjsko meso se peče 80 minuta po kilogramu što znači da bi 1,5 kg mesa trebalo peći 2 sata. Svakih 40 minuta (manje-više) izvadite šerpu iz rerne, otklopite je i ako je potrebno dodajte još malo vrele supe. Poklopite ponovo i vratite u rernu. 40 minuta pre kraja pečenja dodajte i 2 oljuštene kruške isečene na krupne parčiće.

Kada je meso pečeno zavijte ga u aluminijumsku foliju i ostavite najmanje 15-20 minuta da se odmori u isključenoj rerni. U međuvremenu štapnim mikserom izmiksujte svo povrće sa sokom od pečenja i ukoliko je potrebno razredite sa malo tople supe. Ukoliko je potrebno dosolite, ali obično nije potrebno. Držite sos na toplom.

Izvadite meso iz folije, uklonite kanap i oštrim nožem (ili električnim) isecite meso na kriške.

Služite uz sos.

naslovna212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *