Svinjski file sa karamelizovanim kruškama

Svinjski file sa karamelizovanim kruškama

Sastojci

1 svinjski file

za marinadu

1 kašičica senfa
1 kašičica sveže seckanih iglica ruzmarina
1 kašičica tucane ljute paprike
malo granula belog luka
1 ravna kašičica zdrobljenog šarenog bibera
2-3 kašike maslinovog ulja
2 kašike aceto balsamica
za karamelizovane kruške
2 kruške
2 manje glavice crvenog luka
2 kašike aceto balsamica
2 kašičice smeđeg šećera
2 čena belog luka
1 kašičica sveže seckanog ruzmarina
malo maslinovog ulja ili putera
malo soli

 

Priprema

Sve sastojke za marinadu dobro promešajte.

Meso očistite od žilica, premažite ga marinadom, vežite kanapom na par mesta, i ostavite na par sati u frižider.

U veliki tiganj stavite malo maslinovog ulja pa kada se zagreje na naglo ispržite meso sa svih strana. Prebacite ga u vatrostalnu posudu, prelite marinadom koja je ostala i prekrite alu folijom (ili poklopite ako posuda ima poklopac) pa pecite na 220 stepeni 20-25 minuta.

Meso izvadite na tanjir, prekrite folijom i ostavite da odmori 10-ak minuta a onda skinite kanap i iseckajte na listiće.

U onom tiganju gde ste pekli meso, sada stavite sitno iseckana 2 čena belog luka, crveni luk seckan na osmine, sitno seckan ruzmarin i kruške koje ste predhodno oljuštili i isekli na osmine. Sve zajedno pržite 3-4 minuta na jačoj vatri a onda dodajte malo aceto balsamica i kašičicu-dve šećera, još kratko prodinstajte i sklonite s vatre.

Na tanjire za serviranje stavite po par “listića” mesa s jedne strane, karamelizovane kruške i luk sa druge, meso malo prelite sa sosom od krušaka, a pored servirajte salatu od rukole.

Mezze, Decembar 2012.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *