Sufle od limuna

Sufle od limuna

Sastojci

4 jaja
8 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
4 kašike soka od limuna
malo naribane korice limuna
2 kašike brašna
6 većih izdubljenih limunova

 

Priprema

Ako možete, nabavite krupnije limunove jer će oni odlično poslužiti umesto posudica za pečenje. Limunove prethodno dobro operite toplom vodom, a možete ih čak ostaviti i neko vreme potopljene u rastvoru sode bikarbone i vode ukoliko su prethodno bili prskani. Odsecite 1/3 vrha i ostavite na stranu (može da posluži kao dekoracija), a ostali deo pažljivo izdubite.

Prvo oštrim nožem zasecite svuda u krug, a potom kašičicom izvadite sredinu. Pokušajte da odvojite što više od unutrašnje, bele kore, da sufle posle ne bi bio gorak. Ako je potrebno, zasecite dno ravno da bi korpice mogle da stoje. Zatim, preokrenite izdubljene limunove da bi se ocedio višak soka.

Odvojite žumanca od belanaca, a rernu uključite na 180°C da se polako greje. Žumanca stavite u dublji sud, dodajte 4 kašike šećera, vanilin šećer, brašno, sok i koricu neprskanog limuna, pa sve kuvajte na pari 10-tak minuta dok se krem na zgusne. Posebno umutite čvrstu penu od belanaca, dodajte preostali šećer i pažljivo umešajte u smesu od žumanaca koja se malo prohladila.

Napunite izdubljene korpice od limuna do 2/3 visine. Poređajte na pleh i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peku oko 20-tak minuta. Nemojte otvarati vrata za vreme pečenja. Sufle je gotov kada lepo naraste, a gornja korica dobije finu, rumenu boju. Izvadite iz rerne, pospite šećerom u prahu i odmah poslužite.

Mezze, Jul/Avgust 2012.
Separator image

2 Comments

Add Yours
    • 2
      Mezze Magazin

      Ispustili smo u receptu 🙁 Popravili smo sad, hvala puno na ukazanoj grešci! Dodaje se zajedno sa šećerom i limunom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *