Step-by-step: Sočna piletina u crnom pivu

Sočna piletina u crnom pivu

Jedan od najlepših ručkova koje možete spremiti porodici je pečeno pile. Ali zašto ga ovog puta ne bismo spremili malo drugačije, slasnije i sočnije? Znamo da je meso mnogo lepše i mekše ako ste ga pre pripreme potopili u neku finu marinadu, a zamislite samo koliko je dobro marinirati ga u crnom pivu!

Uz dodatak slaninice i pečuraka, priznajte da je teško smisliti nešto što bi u ovom trenutku želeli više da jedemo 🙂 Još ako je tu koje parče hleba da pokupi moču i čaša hladnog piva… za ručak ćete imati pravu malu gozbu!

Sočna piletina u crnom pivu

Sočna piletina u crnom pivu

Sastojci (za 4 osobe):

3 pileća bataka sa karabatkom ili manje pile
250 ml Zaječarskog crnog piva
100 g pancete
200 g šampinjona
1 šargarepa
so
biber u zrnu
2 lista lovora
sveže začinsko bilje po želji (timijan, peršun i sl.)

Sočna piletina u crnom pivu, priprema

Sočna piletina u crnom pivu, priprema

Batake odvojite od karabataka, a ako koristite celo pile isecite ga na komade veličine bataka.

Sočna piletina u crnom pivu, priprema

Zatim prebacite u dublju posudu i prelijte crnim pivom.

Sočna piletina u crnom pivu, priprema

Dodajte šargarepu iseckanu na sitne kockice, biber u zrnu, listove lovora i sveže začinsko bilje. Ostavite meso u marinadi bar sat-dva u frižideru i povremeno okrenite da se svi ukusi fino prožmu.

Sočna piletina u crnom pivu, priprema

Sočna piletina u crnom pivu, priprema

Zagrejte malo ulja i propržite kockice pancete da porumene. Izvadite ih na tanjir i ostavite na stranu, a ulje i masnoću koju je ispustila slanina sačuvajte. Meso izvadite iz marinade i posolite sa svih strana.

Sočna piletina u crnom pivu, priprema

Stavite batake na zagrejano ulje u kome se pržila panceta i kratko propržite da porumene. Zatim okrenite na drugu stranu i pržite još par minuta dok ne dobiju lepu koricu. Prelijte marinadom u kojoj je stajala piletina i dodajte još malo piva po potrebi. Smanjite temperaturu i dinstajte poklopljeno oko 30 minuta.

Sočna piletina u crnom pivu, priprema

Dodajte šampinjone isečene na tanke listiće i prženu slaninu. Pojačajte temperaturu i dinstajte još 15-tak minuta dok povrće ne omekša.

Sočna piletina u crnom pivu, priprema

Ako volite posebno hrskavu koricu, meso možete staviti na kratko u rernu zagrejanu na najjače da fino zarumeni. Pospite seckanim peršunom i poslužite toplo.

Ovu marinadu od crnog piva možete korititi i za roštilj, i to ne samo za piletinu, već i druga mesa.

Ovaj post nastao je u saradnji sa Zaječarskim crnim pivom.

Pripremila: Lana Belić

Separator image Posted in blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *