Step-by-step: Rebarca sa belim lukom

Rebarca sa belim lukom

Duga je praksa bila da ako u restoranu upitate za piće koje se idealno slaže uz jelo koje ste naručili konobar izvadi vinsku kartu i predloži jedno od vina. Ali poslednjih godina umetnost uparivanja hrane sa pićem dosegla je sasvim novu dimenziju i neretko će vam uz jelo predložiti pivo. I to sa razlogom.

Crno pivo će se uvek lepo slagati uz čokoladne deserte i poslastice sa kafom, ali je i nezamenljivo uz sočna mesa pečena u rerni, roštilj i burgere sa jakim sirevima kao što je Stilton. Današnji recept je upravo jedno od takvih jela, a razlog što je tako dobro u kombinaciji sa crnim pivom leži u karamelizaciji. Prilikom pečenja u rerni povrće karameliše, posebno crni luk i šargarepa, a pritom ga natapaju sokovi i masnoća sa rebara dajući mu slatkasti ukus pomešan sa ukusom moče.

Rebarca sa belim lukom

Sastojci:

1 kg rebara
2 veće mlade šargarepe
1 veći ljubičasti luk
1 glavica belog luka
2 veća paštrnaka
nekoliko većih mladih krompira
2 kašike ulja
so

Rebarca sa belim lukom, priprema

Rebarca sa belim lukom, priprema

Rebra dobro nasolite. Luk isecite na četvrtine. Paštrnak i šargarepu isecite na krupnije komade, a mladi krompir na polovine. Belom luku razdvojite čenove, ali ih nemojte ljuštiti.

Rernu uključite da se greje na 200°C.

Rebarca sa belim lukom, priprema

Tepsiju obložite aluminijumskom folijom, pa na nju prebacite komade povrća.

Rebarca sa belim lukom, priprema

Prelijte uljem i posolite. Dobro izmešajte.

Rebarca sa belim lukom, priprema

Oko povrća ugnjezdite rebra i malo ih rukom premažite uljem.

Pecite u već zagrejanoj rerni 1h tj. dok se rebra nisu zarumenela. Kada su rebra pečena, izvadite tepsiju iz rerne. Poređajte na veliki tanjir tako da beli luk u ljušturi bude svima dostupan.

Poslužite toplo uz Zaječarsko crno pivo.

Rebra je najbolje jesti tako što na svaki komad mesa istisnete po jedan čen belog luka. Servirajte uz mladi luk, mladu zelenu salatu putericu ili klasično pripremljenu kupus salatu. Uz ovo jelo vam neće biti potrebni nikakvi dodatni sosovi, iako ih svakako možete koristiti. Ovde je ipak beli luk koji ste pekli zajedno sa mesom bolji od bilo kog drugog preliva.

Rebarca sa belim lukom

Ovaj post nastao je u saradnji sa Zaječarskim crnim pivom.

Pripremila: Nevena Zelunka Cvijetić

Separator image Posted in blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *