Step-by-step: Pileći ražnjići u marinadi od piva i meda

Pileći ražnjići u marinadi od piva i meda

Mnogo je faktora koji utiču na dobar roštilj. Treba odabrati dobar komad mesa, umeti sa vatrom, znati kada i koliko često meso treba okretati, znati napraviti marinadu… Mi ćemo se ovog puta posvetiti marinadi – magičnoj kombinaciji sastojaka koja ako se pripremi kako treba i od najsuvljeg komada mesa može da napravi meki i sočni zalogaj.

Ova marinada je sjajna kombinacija soja sosa, meda i crnog piva. Odlično se slaže i sa svinjskim mesom, ali činjenica je da je najlepša i kao stvorena za piletinu jer će je učiniti posebno mekom. Pored mesa na ražnjiće možete nanizati kriške crvene i žute babure, šampinjone, bele delove malo većeg mladog crnog luka, mladi kukuruz isečen na kolutove i učiniti ih još bogatijim.

Pileći ražnjići u marinadi od piva i meda

Sastojci (za 4 osobe):

pileće grudi od dva veća pileta
3 čena belog luka
3/4 šolje Zaječarskog crnog piva
1/3 šolje meda
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica rustičnog senfa (ili običnog, ljutog)
1/4 šolje soja sosa

Pileći ražnjići u marinadi od piva i meda, priprema

Meso odvojite sa koske, a kožicu bacite.

Pileći ražnjići u marinadi od piva i meda, priprema

Pileće grudi isecite na kockice oko 2×2 cm.

Pileći ražnjići u marinadi od piva i meda, priprema

U posebnoj činiji pomešajte sitno seckan beli luk sa svim ostalim sastojcima.

Pileći ražnjići u marinadi od piva i meda, priprema

Dobijenom marinadom prelijte piletinu i ostavite da stoji u frižideru najmanje dva, a najviše 24 sata.

Pileći ražnjići u marinadi od piva i meda, priprema

Kockice piletine ređajte na ražnjiće i pecite na dobro zagrejanom roštilju ili gril tiganju koji ste premazali uljem. Svakih nekoliko minuta ih okrećite i uz pomoć četkice premazujte preostalom marinadom. Grilujte 10 do 15 minuta, dok piletina nije pečena.

Pileći ražnjići u marinadi od piva i meda, priprema

Poslužite uz sos od senfa i meda i vrlo malo ljute tucane paprike, somune prepečene na roštilju i salatu od rotkvica, mladog luka, malo rukole i salate puterice i rashlađeno Zaječarsko crno pivo.

Pileći ražnjići u marinadi od piva i meda

Ekstra savet!

Ukoliko koristite drvene štapiće za ražnjiće, sat vremena pre pečenja ih potopite u vodu kako kasnije tokom pečenja ne bi počeli da gore.

Ovaj post nastao je u saradnji sa Zaječarskim crnim pivom.

Pripremila: Milkica Crevar Sakač

Separator image Posted in blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *