Step-by-step: Grilovana govedina u marinadi od piva

Grilovana govedina u marinadi od piva

Govedina nije prvi izbor većine kada se bira meso za roštilj. Obično je to meso koje se naručuje u restoranima koji imaju dobre gril majstore, najviše zbog straha da će nam meso ako ga sami spremamo ispasti previše žilavo. Ali uz pravu marinadu i govedina koju sami pečete će biti podjednako dobra kao i kada je spremi pravi gril majstor.

Mi vam predlažemo da za roštilj uzmete krmenadle ili ramstek, a pored toga što ih možete peći kao šnicle, možete ih iseći na kocke i nanizati na ražnjiće. Kod ovog recepta izbor BBQ sosa će veoma uticati na ukus, pa koristite neki koji vam se dopada. Ukoliko nemate omiljeni recept, probajte naš klasičan ili slatko-ljuti sos. Ipak, s obzirom da je govedina jačeg ukusa, ovde će najbolje ići BBQ sos na bazi crnog piva pa ako ga sami pripremate, dodajte svim sastojcima 150-200 ml crnog piva i sve zajedno ukuvajte.

Grilovana govedina u marinadi od piva

Sastojci:

4 goveđe krmenadle ili 4 1,5 cm debele šnicle od ramsteka
so

Sastojci za marinadu:

150 ml Zaječarskog crnog piva
60 ml BBQ sosa po izboru
1 kašičica senfa
2 kašike maslinovog ulja
3 čena belog luka
2 mlada luka
1 ljuta paprika
1 kašičica krupno mlevnenog crnog bibera

Grilovana govedina u marinadi od piva, priprema

Beli luk i mladi luk sitno iseckajte. Ljutu papriku očistite od semena i isto sitno iseckajte. Ako volite mnogo ljuto ostavite semenke.

Grilovana govedina u marinadi od piva, priprema

Krmenadle ili šnicle od ramsteka posolite sa obe strane i ostavite sa strane.

Grilovana govedina u marinadi od piva, priprema

Sastojke za marinadu pomešajte u većoj posudi.

Grilovana govedina u marinadi od piva, priprema

Grilovana govedina u marinadi od piva, priprema

Grilovana govedina u marinadi od piva, priprema

Meso poslažite u pliću posudu i prelijte marinadom. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru da se marinira najmanje dva sata, a najbolje preko noći.

Grilovana govedina u marinadi od piva, priprema

Pola sata pre pečenja meso izvadite iz frižidera. Roštilj zagrejte na najjače.

Grilovana govedina u marinadi od piva, priprema

Meso ocedite od marinade i grilujte 6 do 8 minuta sa svake strane za srednje pečeno ili 9-10 minuta sa svake strane za skroz pečeno meso. Kada je meso gotovo, prebacite ga na tanjir i prekrijte aluminiskom folijom. Ostavite desetak minuta da odstoji pre služenja.

Poslužite uz vašu omiljenu salatu.

Ekstra savet!

Ako imate kuhinjski termometar meso uklonite sa roštilja kada termometar zaboden u najdeblji deo mesa pokaže 60°C za srednje pečeno ili 68°C za skroz pečeno.

Ovaj post nastao je u saradnji sa Zaječarskim crnim pivom.

Pripremila: Zorica Lakonić

Separator image Posted in blog.

1 Comment

Add Yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *