Step-by-step: Čokoladni kolač sa crnim pivom

Čokoladni kolač sa crnim pivom

Šta mislite da ovaj Uskrs provedete malo drugačije? Odvedete porodicu i prijatelje u prirodu, raspalite roštilj, ponesite hladno pivo, spremite nešto slatko…

Mi smo se pobrinuli da za ovaj divan dan imate recept za kolač čija priprema vam neće oduzeti previše dragocenog vremena koje želite da provedete sa porodicom, a verujte nam, toliko je čokoladan i sočan da će ga svi voleti! U kombinaciji sa Batacima u crnom pivu (koje možete potopiti preko noći u marinadu i ispeći sutradan na roštilju) imaćete nezaboravno ukusan Uskrs za prvi maj!

Čokoladni kolač sa crnim pivom

Čokoladni kolač sa crnim pivom

Sastojci za kolač:

125 ml Zaječarskog crnog piva
110 g istopljenog putera
120 g kristal šećera
50 g muscovado smeđeg šećera
malo ekstrakta vanile
50 g kakao praha
1 veliko jaje
75 ml tečne slatke pavlake
200 g brašna
1/2 ravne kašičice sode bikarbone

Sastojci za frosting:

150 ml krem sira
70 g šećera u prahu
100 ml slatke pavlake

Čokoladni kolač sa crnim pivom, priprema

Čokoladni kolač sa crnim pivom, priprema

Čokoladni kolač sa crnim pivom, priprema

Čokoladni kolač sa crnim pivom, priprema

U jednoj posudi pomešajte crno pivo, istopljen puter, obe vrste šećera, ekstrakt vanile i kakao.

Čokoladni kolač sa crnim pivom, priprema

U drugoj posudi pomešajte jaje i pavlaku. Zasebno pomešajte i brašno sa sodom bikarbonom.

Čokoladni kolač sa crnim pivom, priprema

U mešavinu jaja i pavlake dodajte mešavinu sa pivom i kakaom.

Čokoladni kolač sa crnim pivom, priprema

Zatim lagano dodajte brašno i mešajte dok se sve ne poveže (potrudite se da sve lepo promešate sa što manje mešanja).

Čokoladni kolač sa crnim pivom, priprema

Smesu sipajte u kalup prečnika 18 cm koji ste obložili papirom za pečenje kao na slici i stavite u rernu prethodno zagrejanu na 180°C na 40-50 minuta. Uz pomoć čačkalice proverite da li je kolač dovoljno pečen, ako izađe suva gotov je.

Čokoladni kolač sa crnim pivom, priprema

Izvadite kolač iz kalupa na žicu da se potpuno ohladi a onda ga odložite u frižider do dekorisanja.

Čokoladni kolač sa crnim pivom

Na kraju pripremite frosting. Žicom ma mućenje dobro umutite krem sir, dodajte šećer u prahu i nastavite sa mućenjem, pa umešajte i ulupanu slatku pavlaku.

Kolač premažite pripremljenim frostingom i servirajte.

Ukoliko kolač odlučite da ponesete na neko okupljanje nemojte odmah stavljati frosting nego ga spakujte u kutiju pa kolač dekorištite na licu mesta.

Ovaj post nastao je u saradnji sa Zaječarskim crnim pivom.

Pripremila: Olivera Senić

Separator image Posted in blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *