Sporo kuvani teksaški čili

Sporo kuvani teksaški čili

SASTOJCI

6 sušenih ljutih paprika
1,5 kašičica mlevenog kima
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kašičica soli
4 kašike ulja
1 kg goveđeg buta isekanog na kocke od 1,5 cm
2 manje glavice crnog luka
3 čena belog luka
1/2 l goveđe supe
1/2 l vode
1,5 kašike belog vinskog sirćeta
1 kašika smeđeg šećera

I JOŠ ZA SERVIRANJE

kisela pavlaka
seckani avokado
seckano lišće korijandera
seckani crveni ili mladi luk

 

PRIPREMA

U tiganju na laganoj vatri prepecite ljute paprike 1-2 minuta, ali pazite da ne pregore. Pustite ih da se ohlade, pa ih očistite od semenki i peteljki. Ubacite ih u blender zajedno sa kimom, biberom, solju i 125 ml vrele vode. Blendajte dok ne dobijete homegeni sos, povremeno napravite pauzu da sastružete zidove blendera. Gotov sos ostavite sa strane.

Zagrejte dve kašike ulja u dubokoj šerpi sa debelim dnom na jakoj vatri. Dodajte polovinu kockica govedine i propržite ih sa svih strana. Propženu govedinu izvadite iz šerpe i stavite na tanjir. U šerpu dodajte preostale kockice govedine. Propžite i njih pa ih izvadite iz šerpe. U istu šerpu dodajte preostalo ulje i smanjite vatru na srednju temperaturu. Dodajte luk i pržite ga dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i kratko ga propžite, oko pola minuta. Vratite kockice govedine u šerpu, dodjte sos od ljutih parika, supu, vodu, sirće i šećer i sve dobro promešajte. Poklopite i kuvajte na slaboj vatri 6 sati.

Sklonite sa vatre, dodajte još soli ili bibera ako je potrebno. Poslužite uz kiselu pavlaku, seckani avokado, korijaner i crveni ili mladi luk.

Februar 2016
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *