Speculoos kuglice

Speculoos kuglice

SASTOJCI ZA ZAČINSKU MEŠAVINU

2 kašike cimeta u prahu
1 kašičica muskatnog oraščića
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica karanfilića u prahu
1/2 kašičice belog bibera u prahu
1/2 kašičice kardamoma u prahu
1/2 kašičice zvezdastog anisa

SASTOJCI ZA KEKS

500 g brašna
180 g putera
300 g tamnog muskovado šećera
1 jaje
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
50 ml hladne vode ili mleka
2 kašike začinske mešavine za speculoos

SASTOJCI ZA PATE

200 g samlevenog keksa speculoos
200 g kondenzovanog mleka
2 kašike meda (bagremov, lipov ili neki livadski med)

SASTOJCI ZA KUGLICE

165 g čokolade (70%)
125 ml sveže pavlake
25 g putera
50 g proprženih i samlevenih lešnika ili badema
speculoos pate

 

PRIPREMA

Sastojke za začinsku mešavinu dobro izmešajte i čuvajte u teglici do upotrebe.

Umesite testo od svih sastojaka za keks, napravite od njega jufku i ostavite ga da se stegne u frižideru (biće potrebno sigurno 3-4 sata).

Razvucite testo oklagijom do debljine 3-4 mm i vadite modilcom željeni oblik. Stavite ih na pleh pokriven papirom za pečenje i pecite 15 minuta na 170°C (bez uključenog ventilatora). Ostavite da se ohlade i čuvajte ih u metalnoj dobro zatvorenoj kutiji.

PRIPREMA PATEA

Pomešajte sve sastojke i sipajte ih u teglicu.

Paté moze da se koristi za filovanje običnog keksa, za užinu namazan na hleb, ali i za punjenje kuglica od cokolade. U tom slucaju napravite minijaturne kuglice i stavite ih na papir za pečenje, pa u zamrzivač. Tako zamrznute ih stavljajte unutar kuglica od čokolade.

PRIPREMA KUGLICA

Rastopite na pari čokoladu sa pavlakom i promešajte jako dobro. Dodajte puter i mešajte sve dok masa ne postane potpuno glatka. Dodajte mlevene lešnike i ostavite da se dobro stegne u frižideru preko noći. Kašičicom uzimajte po malo čokoladne mase, u sredini stavite po kuglicu od spekuloos patea i zatvorite bombicu. Uvaljajte u kakao ili u mleveni lešnik ili badem.

naslovna212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *