Šljivke

Šljivke

SASTOJCI

350 g suvih šljiva sa košticama
50 ml viskija
2 kašičice instant kafe
150 ml slatke pavlake
350 g čokolade za kuvanje
6 kašika ulja
2 kašike kakaa

 

PRIPREMA

Dan ranije stavite suve šljive sa košticama u činiju i prelijte viskijem. Ostavite ih tako da se namaču, a povremeno ih promešajte da se sve šljive natope.

Kad su šljive omekšale lagano istisnite košticu ili ih malo zarežite i košticu izvadite kroz napravljeni prorez. Već očišćene suve šljive obično imaju suviše veliki razrez ili su skoro prepolovljene, pa ih nećete moći lepo nafilovati.

Zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja, ali pazite da ne proključa. Dodajte instant kafu pa promešajte da se rastvori. Dodajte na komade izlomljeno 115 g čokolade i mešajte dok se čokolada ne istopi i dobijete glatku masu. Ostavite ju na sobnoj temperaturi da se ohladi. Nemojte fil hladiti u frižideru jer će se previše stegnuti, pa ga nećete moći istiskati iz šprica.

Na dresir kesu namestite dugačak nastavak za punjenje, pa kesu napunite filom. Kroz proreze punite pripremljene šljive. Slobodno ih dosta napunite jer ima dovoljno fila. Od ove mase se dobije 40-50 punjenih šljiva.
Nafilovane šljive stavite u frižider na 30-ak minuta dok se punjenje ne stegne.

Istopite preostalu čokoladu u uskom lončetu sa 6 kašika ulja. Ubacujte jednu po jednu punjenu šljivu u glazuru, pa ih viljuškom vadite na list papira ze pečenje. Kad se glazura stegne pospite ih kakaom.

MEZZE, Januar 2013
Separator image

2 Comments

Add Yours
  1. 1
    Ana

    Sljivke su mljac! Pravila sam drugu koji je zaludjen poljskim sljivama u cokoladi, i pao je s nogu..ne mogu se porediti sa kupovnim..hvala na divnom receptu i samo tako nastavite:)

    sa vama dan pocinje i zavrsava se <3

  2. 2
    Bo

    Njam! I ja volim ove sljive, a zvuce mnogo bolje od kupovnih.
    Do sad sam pravila onu slanu varijantu sa bademom i slaninicom,ali moracu i ovo da isprobam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *