Slatka pizza

Slatka pizza

TESTO

500 g mekog brašna
1 kesica suvog kvasca
250 ml mleka
2 kašike šećera
2 žumanceta
100 ml ulja

FIL

450 g neslanog mladog sira
2 kašike kisele pavlake
100 g šećera u prahu
50 g suvog grožđa
1 kesica vanilin šećera
džem ili marmelada od crvenog voća, po izboru

POSIP

150 g brašna
50 g šećera
70 g putera

 

PRIPREMA

Kvasac pomešajte sa 150 ml mlakog mleka i 1 kašikom šećera. Poklopite činijicu i ostavite na toplom mestu da zapeni.

Odmerite 450 g brašna u vanglu. Dodajte so i još 1 kašiku šećera. Pomešajte posebno žumanca sa preostalih 100 ml mleka. U brašnu napravite udubljenje, dodajte nadošli kvasac, mleko i žumanca, pa počnite mešati varjačom. Dodajte i ulje. Umesite meko testo. Po potrebi, postepeno dodajte preostalih 50 g brašna. Umešenu kuglu od testa vratite u blago nauljenu vanglu, pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom mestu oko 1 h dok ne udvostruči zapreminu.

Dok čekate da testo naraste, pripremite fil od sira. Pomešajte sir sa kiselom pavlakom da dobijete gust krem. U ovu masu dodajte šećer i suvo grožđe i sve sjedinite.

Pripremite posip tako što ćete pomešati brašno sa šećerom, pa dodati hladan puter isečen na listiće. Prstima utrljajte puter u brašno dok ne dobijete mrvičastu masu.

Nadošlo testo prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i lagano ga premesite. Podelite na 4 dela. Svaki deo najpre oblikujte u jufku, pa jufku rastanjite oklagijom u krug debljine 4-5 mm. Premažite krug od testa filom od sira, ali ostavite oko 3 cm oko rubova nepremazano. Preklopite te nepremazane krajeve ka sredini, tj. preko sira. Prebacite ovako formiranu picu na komad papira za pečenje, pa na pleh. Možete testo rastanjivati na papiru za pečenje, ako vam je tako lakše.

Lagano i nežno, preko sira i rubova testa premažite džem po izboru. Izabrani džem ili marmelada mora biti crvene boje (da imitira kečap) i ne pregust da bi se mogao mazati preko sira, a da se ne pomešaju. Najbolji ukus kolača je sa nekim kiselkastim džemom (npr. od ribizli). Preko džema pospite pripremljeni posip od brašna, šećera i putera. Ponovite isto sa ostale tri jufke. Uključite rernu da se greje na 180°C. U zagrejanu rernu ubacite pripremljene kolače i pecite dok ne porumene, 20-30 minuta.

naslovna212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *