Slana izvrnuta torta

Slana izvrnuta torta

SASTOJCI

2 kašike putera
½ srednje glavice ljubičastog luka, isečen na režnjeve
1 paprika, isečena na kockice
1 šaka graška
1 šaka kukuruza
1 srednja šargarepa, isečen na kockice)
½ manje tikvice, isečene na kriške
1 čen belog luka, sitno iseckan
so, biber, majoran, bosiljak, origano
150 g narendanog sira (ementaler, edamer, gauda…)

TESTO

1 šolja brašna T-400
½ šolje integralnog pšeničnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
½ kašičice soli
1 kašika šećera od šećerne trske
1 jaje
1 šolja jogurta
2 kašike otopljenog putera
šaka svežeg origana i peršuna, sitno seckani

 

PRIPREMA

Rernu uključite na 170°C.

Zagrejte puter na srednje jakoj temperaturi i propržite svo povrće osim tikvica 5-6 minuta. Posolite, pobiberite i dodajte začinsko bilje po želji. Ostavite sa strane dok pripremate testo.

U posudi pomešajte brašna, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu i sve izmešajte. U sredini napravite udubljenje u koje ćete dodati jaje. Lagano izlupajte jaje. U šerpici pomešajte otopljeni puter, šećer, začinsko bilje i jogurt. Sadržaj prespite i činiju sa brašnom i jajetom i izmešajte da se svi sastojci povežu.

Kalup za tortu namažite puterom i na dno stavite ploške tikvica pa preko povrće. Pospite sa narendanim sirom tako da svuda bude ravnomerno i preko pažljivo rasporedite testo.

Pecite 45-50 minuta u već zagrejanoj rerni.

Kada je torta isepečna, izvadite je iz rerne i ostavite u kalupu 10 minuta. Nakon tog vremena prekrijte tanjirom ma kome ćete poslužiti tortu i okrenite za 180 stepeni.

Služite odmah ili toplo uz malo milerama.

 

NAPOMENA

1 šolja = 250 ml

April 2014.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *