Sladoled od šargarepe

Sladoled od šargarepe

SASTOJCI

180 g krem sira
160 g kristal šećera
230 ml kisele pavlake
200 ml slatke pavlake
prstohvat soli
3 kašike sveže ceđenog soka od limuna
1 kašičica ekstrakta vanile
60 g putera
160 g smeđeg šećera
170 g rendane sveže šargarepe
1 kašičica cimeta u prahu
2 kašičice svežeg rendanog đumbira

 

PRIPREMA

U šerpi ili tiganju na laganoj vatri istopite puter zajedno sa smeđim šećerom. Dodajte šargarepu, cimet i đumbir. Kuvajte uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne i dok šargarepa nije kuvana. Ostavite da se potpuno ohladi.

Mikserom umutite krem sir. Dodajte kristal šećer, malo po malo, i mutite nakon svakog dodavanja. Dodajte slatku pavlaku, još umutite pa umešajte i so, sok od limuna i ekstrakt vanile. Nastavite da mutite mikserom sve dok masa ne postane glatka.

Umešajte i ohlađenu šargarepu pa zaledite. Tokom prvih sat vremena, na svakih pola sata promešajte sladoled kako šargarepa ne bi pala na dno.

 

NAPOMENA

Ako volite, u sladoled možete dodati 50 g suvog grožđa koje ste potopili u neki liker ili rum. Takođe, sladoledu možete dodati i blago prepečene, seckane orahe.

April 2014.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *