Sladoled od krem sira, ruzmarina i limuna

Sladoled od krem sira, ruzmarina i limuna

SASTOJCI

360 ml mleka
2 kašike skrobnog brašna (gustina)
150 g krem sira
120 ml slatke pavlake
2 kašike meda
2 kašike smeđeg šećera
2 grančice ruzmarina
korica jednog limuna (samo žuti deo)
150 g kisele pavlake

 

PRIPREMA

Odvojite 5 kašika mleka i pomešajte ih sa skrobnim brašnom u činijici tako da razbijete sve grudvice. U drugoj činiji izmiksajte krem sir u glatku masu.

Pomešajte preostalo mleko sa slatkom pavlakom, medom i smeđim šećerom u šerpici. Stavite na šporet i zagrejte do ključanja. U vrelu tečnost dodajte grančice ruzmarina i limunovu koricu, sklonite sa šporeta i ostavite da stoji 20-30 minuta.

Nakon tog vremena šupljikavom kašikom sklonite limunovu koricu i ruzmarin iz mleka.

Postepeno, uz mešanje žicom za mućenje, sipajte masu sa skrobnim brašnom, pa sve vratite na šporet. Kuvajte 2-3 minuta, dok se masa ne zgusne.

Zgusnutu, vrelu masu sklonite sa šporeta i odmah sipajte u krem sir uz mešanje. Dodajte kiselu pavlaku i još jednom sve dobro izmešajte.

Vanglu sa sladolednom masom stavite u veću posudu koju ste napunili hladnom vodom i ledom i držite tako dok se ne ohladi. Nakon tog vremena, prebacite u zamrzivač. Prva dva sata, masu kratko izmiksajte na svakih 30 minuta da se razbiju kristalići leda. Nakon tog vremena služite ili ostavite u zamrzivaču. Sladoled izvadite pre služenja iz zamrzivača 30 do 40 minuta.

Mart 2014
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *