Školjkice sa krem piletinom

Školjkice sa krem piletinom

FIL

120 g belog mesa
1 krompir, oko 150 g
1 šargarepa, oko 100 g
80 g praziluka, kockice ili tanki krugovi
3 kašike ulja
½ kašičice soli i bibera po ukusu
½ kašičice suvog bosiljka
½ kašičice suve majčine dušice
70 g mlečni namaz ili krem sir

Testo

500 g mekog brašna
2 kašičice slatke aleve paprike
1 puna kašičica soli
1 kašičica suvog bosiljka
1 kašičica suve majčine dušice
1 kašičica suvog ruzmarina
125 g listića hladnog putera
½ kašičice belog vinskog sirćeta
oko 150-170 ml ledene vode

Premazivanje

1 jaje
1 kašika hladne vode

 

PRIPREMA FILA

Propržite praziluk na ulju, sipajte malo vode i pržite dok voda ne ispari. Skuvajte belo meso, oljušteni krompir i šargarepu. Dok je još mlako kuvano belo meso iscepkajte duž vlakana da bude končasto. Hladnu kuvanu šargarepu izgnječite poleđinom viljuške, a krompir grubo usitnite nožem. Pomešajte praziluk, piletinu, krompir i šargarepu. Posolite, pobiberite po ukusu, dodajte bosiljak i majčinu dušicu. Dodajte mlečni namaz i lagano izmešajte. Dosolite po ukusu. Stavite fil u frižider dok napravite testo.

Priprema TESTA

Pomešajte suve sastojke za testo. Utrljajte listiće hladnog putera u brašno. Dodajte sirće i polako sipajte hladnu vodu onoliko koliko je potrebno da se testo poveže. Stavite testo u kesu, malo ga spljoštite i odložite u frižider na 30-ak minuta.

Rastanjite testo oklagijom na par milimetara debljine. Donjom stranom modlice za školjkice prečnika 8,5 cm, čašom ili modlicom slične veličine izvadite krugove. Stavite disk testa u modlicu, napunite filom, nešto manje od jedne kašičice, i pri zatvaranju modlice gurnite fil ka unutra. Nožem odstranite višak testa.

Ređajte školjkice u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Izbockajte ih viljuškom na par mesta. Umutite jaje i kašiku hladne vode i time premažite školjkice. Premesite reslove testa i nastavite sa radom dok sve ne utrošite.

Pecite na 180°C (bez ventilatora) oko 20 minuta.

Decembar 2013
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *