Šam rolne od domaćeg lisnatog testa

Šam rolne od domaćeg lisnatog testa

SASTOJCI ZA LISNATO TESTO

350 g brašna
1 kašičica soli
75 ml ulja
180 ml mlake vode
250 g putera

SASTOJCI ZA FIL

500 ml slatke pavlake
3-4 kašike šećera u prahu
rendana korica neprskanog limuna

 

PRIPREMA FILA

Umutite slatku pavlaku kao šlag i dodajte šećer u prahu po ukusu. Narendajte malo limunove korice, a možete dodati i sok od limuna ako volite.

PRIPREMA LISNATOG TESTA

U dubljoj posudi pomešajte brašno, so, ulje i mlaku vodu, pa zamesite srednje meko testo. Testo oblikujte u lopticu i ostavite da odmara 5-10 minuta.

Testo zatim razvijte u četvrtastu koru i odozgo narendajte 1/3 hladnog putera. Preklopite kao pismo i ostavite da odmara 30 minuta u frižideru. Postupak ponovite još dva puta.

Četvrti put rastanjite koru vrlo tanko i isecite je na trakice širine 2 cm a dužine 20-ak cm. Metalne modlice premažite puterom i namotajte trakice testa tako da se malo preklapaju. Poređajte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta.

Kada se rolnice malo prohlade, pažljivo ih skinite sa kalupa i napunite kremom pomoću šprica. Pre služenja pospite šećerom u prahu zamirisanom vanilom.

 

NAPOMENA

Možete napraviti i šam od 5 belanaca i umutiti sa ušpinovanim šećerom. Skuvajte gusti sirup od 250 g šećera i 50 ml vode, pa još vruć sirup polako sipajte u umućena belanca i mutite da se napravi fina pena. Po želji dodajte malo narendane limunove korice radi lepše arome.

naslovna212
Separator image

1 Comment

Add Yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *