Salata sa prosom, šampinjonima i šargarepom

Salata sa prosom, šampinjonima i šargarepom

SASTOJCI

200 g šargarepe
prstohvat krupne morske soli
2 kašike maslinovog ulja
160 g šampinjona
prstohvat soli
3 kašike maslinovog ulja
150 g prosa
130 g tvrdog kozjeg sira
sok od 1,5 limuna
još soli, po ukusu

 

PRIPREMA

Uključite rernu da se greje na 180°C. Tepsiju srednje veličine obložite papirom za pečenje.

Šargarepu očistite i isecite na kockice. Pomešajte je sa 2 kašike maslinovog ulja i prstohvatom krupne morske soli. Sipajte na pripremljenu tepsiju i pecite u rerni oko 15 minuta.

U međuvremenu isecite šampinjone na listiće, pa i njih pomešajte sa 3 kašike maslinovog ulja i prstohvatom krupne morske soli. Dodajte ih šargarepi, lagano izmešajte i sve zajedno pecite još desetak minuta, tj. dok tečnost koju će pečurke ispustiti ne ispari. Pečeno povrće izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Sipajte proso u suvu šerpu i kratko propecite, 2-3 minuta. Na propečeno proso sipajte oko 1,5 l vode i ostavite da proključa. Kad proključa, kuvajte dvadesetak minuta, dok proso ne omekša. Procedite kroz gušću cediljku, pa proso rastresite na neku tacnu i ostavite da se ohladi.

Ohlađenom prosu dodajte pečenu šargarepu i pečurke, pa sve izmešajte. Dodajte izdrobljen kozji sir, pa začinite limunovim sokom. Po potrebi dosolite, pa lagano sve još jednom izmešajte.

Jun 2014.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *