Salata od skuše

Salata od skuše

SASTOJCI

1 skuša (oko 500 g)
1 luk
1 šargarepa
1 parče celera
200 g okrugle tanke boranije
1 luk vlašac
100 g kus kusa
100 ml soka od paradajza + 100 ml vode
velika šaka očišćenog, opranog i iseckanog peršuna
čen belog luka
sok od 1 limuna
maslinovo ulje (50 ml)
so, biber

 

PRIPREMA

Oljuštite luk i isecite ga na pola, očistite šargarepu i celer. Stavite povrće u hladnu vodu (malo više od 1 litra) i sačekajte da provri. Kuvajte oko 15 minuta i tek onda stavite očišćenu ribu da se kuva. Kuvajte je 10 minuta, sklonite šerpu sa šporeta i ostavite ribu da se prohladi u supi. Posle toga je ocedite i pažljivo očistite od kostiju i kože.

Operite i očistite boraniju i skuvajte je na pari. Iseckajte je na komadiće nešto duže od 1 cm.

U čašu štapnog miksera stavite sitno seckani peršun, izgnječeni čen belog luka, sok od 1 limuna, so, malo bibera i 50 ml maslinovog ulja. Miksirajte dok ne dobijete finu emulziju.

Zagrejte u šerpici sok od paradajza i vodu pa prelijte kus kus kome ste dodali malo soli. Dobro promešajte viljuškom i ostavite poklopljeno 5 minuta. Otklopite i razgranajte viljuškom i začinite sa jako malo maslinovog ulja.

U jednom tanjiru iskidajte filete skuše prstima, dodajte sitno iseckani luk i začinite sa jednim delom sosa od peršuna i limuna. Na tanjir stavite metalni prsten (širina 8 cm visina 5 cm) i napunite ga polovinom kus kusa. Pritisnite kašikom i preko njega stavite sloj boranije. Posolite i blago pobiberite. Preko sloja boranije stavite sloj ribe i pritisnite kašikom da sve poravnate. Pažljivo skinite metalni prsten i začinite sve preostalim sosom od peršuna i limuna.

Jun 2014.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *