Salata od mesa puževa i jagoda

Salata od mesa puževa i jagoda

Sastojci

24 vinogradarska puža
krupna so
vinsko sirće
2 kašike krupne morske soli
2 šargarepe
2 glavice crnog luka
3-4 čena belog luka
1 vezica zeleni za supu
1 litar belog vina
2 litra vode
200 g svežih jagoda
2 kašike aceto balsamika
2 kašike maslinovog ulja
mešana salata: baby spanać, rukola, matovilac, zelena salata

Priprema

Puževe treba ostaviti u pro-zračnoj, najbolje mrežastoj vreći obešenoj na vetrovitom mestu da bi se čistili. Potrebno je da stoje par dana kako bi im se organizam očistio od trava koje su jeli, i to je neka vrsta posta.

Nakon posta puževe stavite u veću količinu hladne vode i trljajte četkom dok se sva zemlja sa njih ne skine. Zatim ih operite u više voda i skinite nožem belu mebranu koja se pojavila na kućici za vreme posta. Stavite ih u veliki lonac i nalijte hladnom vodom da ogreznu. Dodajte dve kašike krupne morske soli i jednu čašu vinskog sirćeta i ostavite da odstoje 2-3 sata, povremeno mešajući. So i sirće će izvući iz puževa svu njihovu sluz.

Nakon 3h operite ih ponovo u nekoliko voda. Ovako očišćeni i pripremljeni puževi pojaviće se na svom ulazu čisti i bez ikakvog traga sluzi. Vratite ih u lonac, nalijte sa vinom, 2 l hladne vode, dodajte 2 kašike krupne soli, krupno sečenu šargarepu, glavice crnog luka isečene na pola, 2 čena belog luka u komadu, zelen za supu i kuvajte na laganoj vatri oko 4h. Kuvane puževe ocedite, povadite iz kućica iglom za heklanje (ona je najbolja za to zbog kukice na vrhu), odmah odbacite crni deo koji se nalazi na jednom kraju puža, a meso ostavite sa strane.

Jagode očistite od peteljki, operite, i narežite na četvrtine. Pomešajte u dubljoj posudi jagode, meso puževa i salatu, dodajte aceto balsamico i maslinovo ulje, sve lagano izmešajte i servirajte na tanjiru.

Napomena

Uz ovo jelo predlažemo vino Rose Ivana Šijački berba 2014. vinarije Šijački iz mesta Banoštor, opština Beočin.

April 2016
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *