Rolovana jagnjetina sa bademom, đumbirom i sosom od pomorandže

Rolovana jagnjetina sa bademom, đumbirom i sosom od pomorandže

SASTOJCI

1 kg jagnjećeg mesa od rebara sa koga su rebra skinuta
2 pune kašike mlevenog badema
1 puna kašika seckanog peršuna
2 pune kašike prezli
1 čen belog luka + još jedan za sos
1 parče (1cm) svežeg, izrendanog đumbira
1 kašika belog vina
so, biber
3 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
sok od 2 velike sočne pomorandže (ili 3 srednje)
2 kašike meda

 

PRIPREMA

U jednoj činiji pomešajte mleveni badem sa prezlama, seckanim peršunom, izgnječenim čenom belog luka i izrendanim đumbirom. Posolite i pobiberite po ukusu i dodajte belo vino. Dobro promešajte da dobijete masu konsistencije nekog gustog namaza.

Premažite time meso i utapkajte prstima. Urolajte čvrsto meso počevši od kraće strane i uvežite ga kanapom kao pečenje.

U teškoj šerpi (ili u čemu obično pečete meso) odgovarajuće veličine zagrejte ulje i stavite meso da porumeni sa svih strana. Prelijte sokom od pomorandže, posolite i pobiberite, dodajte čen belog luka, smanjite vatru do blago srednje jačine i poklopite. Dinstajte okrećući meso sa vremena na vreme. Ukoliko je potrebno dodajte malo vruće vode ili supe. Pet minuta pre kraja dinstanja dodajte med i završite dinstanje. Kilogramu mlade jagnjetine je potrebno 45-50 minuta dinstanja.

Ostavite da se meso odmori najmanje 15 minuta i onda ga isecite. Servirajte sa sosom od pomorandže.

Februar 2015.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *