Rižoto sa lignjama

Rižoto sa lignjama

SASTOJCI

250 g lignji isečenih na kolutiće
125 g pirinča
1/2 veće glavice ljubičastog luka
2 čena belog luka
2-3 kašike maslinovog ulja
sveži peršun
1 kašičica domaćeg dvostrukog koncentrata paradajza
oko 300 ml povrtne bistre supe
oko 150 ml belog vina
so, biber
parmezan

 

PRIPREMA

Lignje isečene na kolutiće operite i malo prosušite. Crveni i beli luk sitno iseckajte. U veći i dublji tiganj stavite maslinovo ulje, zagrejte ga i dodajte luk. Dinstajte dok ne postane lagano staklast, zatim dodajte beli luk, sjedinite ga sa crvenim lukom i još malo popržite. Dodajte peršun i popržite oko pola minuta, a zatim dodajte lignje, dobro sve promešajte i pržite, više dinstajte, na laganoj vatri oko 5-7 minuta. Dodajte pirinač, umešajte i sve zajedno poprižite još 1-2 minuta, a zatim pomalo dolivati supu i kuvajte pirinač prema uputstvu sa pakovanja uz neprekidno lagano mešanje, nakon što potrošite svu supu, pomalo dolivajte belo vino i nastavite sa kuvanjem.

Odmah nakon prvog dodavanja supe dodajte i koncentrat paradajza i dobro ga umešajte.

Na kraju kada je pirinač kuvan, a tečnost isparila, dodajte soli i bibera po ukusu. Nakon što je rižoto skuvan, ostavite ga 1-2 minuta i servirajte.

Rižoto dodatno pospite peršunom, narendajte sir, i ne zaboravite čašicu dobrog vina, može onog istog belog koje ste koristili za kuvanje rižota 🙂

Maj 2015
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *