Rebarca u pekaču

Rebarca u pekaču

Sastojci

1,5 kg svežih rebaraca
1 velika kašika senfa
1 velika kašika smeđeg šećera
1 mala kašičica ljute mlevene paprike
2 čena belog luka, rendana

Za slatko-ljuti sos

400 ml soka od paradajza
2 kašike koncentrata paradajza
2 čena belog luka
2 kašike marmelade od narandže ili kajsije
2-3 kašike smeđeg šećera
1 kašika meda
3 kašike Worcestershire sosa
1 kašičica ljute mlevene paprike
malo Tabasco sosa

I još

1 kg krompira
salata od rukole

 

Priprema

Rebarca premažite mešavinom senfa, smeđeg šećera, ljute mlevene paprike i belog luka pa ostavite preko noći u frižideru.

Sledećeg dana meso stavite u pekač, poklopite i stavite u rernu na 150°C na oko 3 sata. Ako imate vremena stavite na 120°C na 5 sati. Posle tog vremena meso će bilo fino mekano pa ga izvadite na pleh obložen papirom za pečenje, a u masnoću koju je meso pustilo stavite krompir iseckan na kockice i kuvan 15-ak minuta. Krompir promešajte, malo posolite i stavite u rernu da se zapeče na 200 °C oko 30 minuta.

Slatko-ljuti sos možete napraviti unapred. U šerpicu stavite sok i koncentrat paradajza. Kada provri dodajte Worcestershire sos, beli luk, marmeladu, šećer, med, ljudu mlevenu papriku, so i biber. Sve dobro promešajte, krčkajte i s vremena na vreme probajte pa dodajte po malo začina i šećera dok ne budete zadovoljni ukusom. Sos krčkajte dok se malo ne zgusne, 5-10 minuta.

Dok se krompir peče, rebarca premažite sa jedne strane pripremljenim slatko-ljutim sosom pa kada izvadite krompir uključite gril program i pleh sa mesom stavite bliže grejaču i pecite 5 minuta, zatim okrenite meso, premažite ga i sa druge strane i pecite 5 minuta.

Na tanjir za serviranje s jedne strane stavite meso, sa druge krompir, a pored i malu činiju sosa i salatu od rukole.

naslovna-februar-mala
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *