Ražani krekeri sa namazom od cvekle

Ražani krekeri sa namazom od cvekle

SASTOJCI ZA NAMAZ

450 g očišćene, pečene cvekle
2½ kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
250 g kisele pavlake sa 12% mlečne masti
morska so
sveže mleveni crni biber

SASTOJCI ZA KREKERE

85 g ovsenih pahuljica
300 ml mleka
25 g omekšalog putera
15 g šećera
1 kesica praška za pecivo
5 g kima
1 kašičica soli
135 g ražanog brašna
110 g belog pšeničnog brašna

 

PRIPREMA NAMAZA

Omekšalu cveklu oljuštite i izrendajte na sitno rende. Cvekli dodajte maslinovo ulje, sitno rendani ili seckani beli luk i pavlaku. Sve dobro izmešajte. Posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite u frižider na bar 2 sata da se okusi povežu.

Sipajte po malo namaza u male čaše, pa u namaz zabodite po jedan kreker. Krekere zabodite u namaz neposredno pred služenje jer će omekšati dužim stajanjem u namazu.

 

PripremA KREKERA

Odmerite ovsene pahuljice u plastičnu posudu u kojoj ćete mesiti testo. Zagrejte mleko do ključanja i njime prelijte pahuljice. Ostavite tako da stoje 1 sat.

Kad su se pahuljice ohladile i nabubrele dodajte omekšali puter, šećer, so, kim i ražano brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve dobro promešajte sa varjačom pa postepeno sipajte pšenično brašno. Prebacite testo na pobrašnjenu podlogu i nastavite sa mešenjem dok ne potrošite svo brašno i dobijete čvrsto testo.

Uključite rernu da se greje na 220°C. Obložite dva pleha od rerne papirom za pečenje.

Podelite testo na dva dela. Svaki deo rastanjite oklagijom u što tanji pravougaonik. Najbolje je da ga razvijate na papiru za pečenje, pa posle zajedno sa papirom prebacite na pleh. U plehu ga isecite oštrim nožem ili okruglim nožem za picu na krekere željenog oblika.

Pecite u rerni dok ne postanu hrskavi, 12 do 15 minuta. Tek kad ih izvadite iz rerne izdelite ih na pojedinačne krekere. Ponovite sve isto sa drugom polovinom testa.

Ohlađene krekere služite sa namazom od cvekle.

Decembar 2013
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *