Pužići sa spanaćem i sirom

Pužići sa spanaćem i sirom

SASTOJCI ZA TESTO

600 g mekog brašna
25 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
200 ml mleka
200 ml kiselog mleka
100 ml ulja

SASTOJCI ZA PREMAZIVANJE

100 g masti

SASTOJCI ZA FIL

300 g svežeg sira
300 g spanaća
1 kašika milerama
1 jaje
malo soli

I JOŠ

1 jaje
susam

 

PRIPREMA

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom brašna i šećera. Sačekajte par minuta da se kvasac aktivira.

U dublju posudu stavite prosejano brašno, dodajte so, pripremljeni kvasac, obično i kiselo mleko, ulje. Zamesite glatko testo koje se ne lepi za ruke, po potrebi dodajte još malo brašna ili mleka. Pokrijte ga i ostavite da odmara dok se ne udvostruči, oko pola sata.

Dok se testo odmara, pripremite fil. Spanać dobro operite i sitno iseckajte. Ulupajte viljuškom jedno jaje, dodajte izmrvljeni sir, seckani spanać, mileram i malo soli po ukusu.

Testo podelite na 6 delova i oblikujte jufkice. Svaku lopticu razvijte u krug, premažite rastopljenom mašću i razvucite još malo rukom da što više rastanjite testo (toliko da se testo gotovo providi).

Na jedan kraj testa stavite 2-3 kašike fila i zamotajte najpre kao rolat, a zatim u obliku puža.

Poređajte na pleh preko papira za pečenje i ostavite još 15 minuta da rastu dok se rerna zagreje.

Pre pečenja, pužiće premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite na 200°C oko 30 minuta sve dok pužići ne budu fino rumeni.

Poslužite toplo uz jogurt, kefir ili kiselo mleko.

NAPOMENA

Pužiće možete filovati sa sirom, mesom, pečurkama itd.

naslovna212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *