Pužići sa feta sirom, bademima i suvim grožđem

Pužići sa feta sirom, bademima i suvim grožđem

SASTOJCI ZA TESTO

250 g brašna od spelte
1/4 kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera od šećerne trske
30 ml toplog mleka
125 ml tople vode
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica soli

SASTOJCI ZA FIL

100 g feta sira
30 g suvog grožđa
100 g pečenih badema
1/2 kašičice belog luka u prahu
1-2 kašike mleka

I JOŠ

1 umućeno jaje za premazivanje

 

PRIPREMA

Kvasac rastopite sa toplim mlekom i šećerom i ostavite par minuta da proradi. U činiju za mešenje stavite 100 g brašna. Dodajte kvasac i vodu. I dobro izmešajte. Dodajte ulje i so i opet izmešajte. Polako dodavajte ostalo brašno tako da testo bude meko, blago lepljivo. Mešajte varjačom. Kada više ne budete mogli da mešate varjačom, krenite rukom. Nastavite da dodavate ostatak brašna ali pazite da ne preterate. Možda će vam trebati malo manje ili malo više brašna. Kada testo postane meko ali se više ne lepi za ruke, mesite ga oko 10 minuta. Činiju nauljite maslinovim uljem i ostavite testo u njoj, na sobnoj temperaturi 1 sat tj. dok se testo ne uveća za duplo. Posudu prekrijte krpom ili prozirnom folijom.

Dok testo raste pripremite fil. Iseckajte bademe i suvo grožđe i pomešajte sa feta sirom koji ste prethodno izgnječili. Dodajte 1-2 kašike mleka da smesa bude blago kremasta.

Lagano pobrašnjavite radnu površinu i naraslo testo oklagijom razvijte u pravouganik debljine 0,5 cm. Testo premažite filom skroz do ivica. Urolajte po dužoj stranici. Valjak isecite na delove debljine 3 cm.

Pužiće poređajte u tepsiju na koju ste stavili papir za pečenje (ili namazali puterom) tako da ostavite dovoljno mesta između kako se ne bi dodirivali. Prekrijte krpom i ostavite 45 minuta da odmore. Ili ih prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider. Kada budete hteli da pečete (ujutro ili sledeći dan) izvadite da se ugreje na sobnoj temperaturi oko sat vremena pa tek onda pecite.

Uključite rernu na 180°C.

Narasle pužiće premažite umućenim jajetom.

Pecite u već zagrejanoj rerni, 30-35 minuta, dok se ne zarumene.

Izvadite iz rerne da se prohlade.

Pužići su najlepši ako se jedu isti dan ali su lepi i kada se sutra podgreju u rerni.

Decembar/Januar 2016
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *