Puter od karamele

Puter od karamele

SASTOJCI

300 g šećera
3,5 kašike vode
240 g putera (omekšao na sobnoj temperaturi)
¾ kašičice soli
200 g mlečne slatke pavlake (36%masti)

 

PRIPREMA

U šerpu (2l) sipajte šećer i vodu i na srednje jakoj temperaturi ostavite da se šećer potpuno otopi. Trudite se da što ređe mešate kako biste izbegli da se šećer kristališe.

Puter iseckajte na kockice. Slatku pavlaku zagrejte tako da bude mlaka.

Kada je šećer dobio svetlo braon boju pažljivo dodajte kockice putera (iz 3-4 puta) i nežno mešajte sa drvenom varjačom. Kada se puter izmešao sa šećerom, dodajte slatku pavlaku (budite veoma pažljivi jer slatka pavlaka će početi da ključa i izgledaće kao da će iskipeti) i ugasite vatru. Sve dobro izmešajte i ostavite sa strane da se malo ohladi. Još toplu masu sipajte u teglice i kada se potpuno ohlade premestite
u frižider.

Puter čuvajte na hladnom do 3 nedelje.

April 2013.
Separator image

3 Comments

Add Yours
  1. 1
    Lidija

    Tesno sam se drzala uputstva i dobila sam ‘corbu’. Tecnost uopste nije homogena vec se na povrsinu izdvojila masnoca – istopljen maslac- dok je na dno palo ostalo, kao usirena pavlaka.

  2. 2
    Mezze Magazin

    Draga Lidija, jako mi je žao što Vam nije uspelo 🙁
    Puter sam pravila nekoliko puta, stvarno nisam imala problema.
    Jedino mi pada na pamet da pavlaka nije bila dobra ili da se nije dovoljno dugo kuvalo.

    Hvala na isprobavanju i baš mi je žao sto je bilo corbasto.

    Pozdrav,
    Nevena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *