Prhke kiflice sa pekmezom

Prhke kiflice sa pekmezom

SASTOJCI

500 g brašna
100 g masti
150 g putera
25 g svežeg kvasca
100 ml tople vode
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
malo soli
2 žumanceta
rendana korica limuna
neki fini pekmez za filovanje
šećer u prahu za posipanje

 

PRIPREMA

Razmutite kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna i ostavite na toplom da naraste. U posebnoj posudi izmešajte brašno sa malo soli, dodajte šećer i vanilin šećer, žumanca, mast i puter, rendanu koricu limuna i na kraju dodajte pripremljeni kvasac. Zamesite glatko testo, oblikujte valjak i podelite na 6 delova.

Testo je vrlo lepo i pogodno za oblikovanje tako da se ne mora odmarati. Dovoljno je samo svaku lopticu blago pristisnuti, a zatim razviti tanko u krug i podeliti na 8 delova (trouglića).

Na svaki trougao stavite po kašičicu fila i zamotajte kao kiflicu. Možete saviti i krajeve kiflica prema unutra da fil ne iscuri. Poređajte na pleh preko masnog papira i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.

Kiflice treba da ostanu svetle i da samo blago porumene po ivicama.

Tople kiflice uvaljatjte odmah u prah šećer zamirisan vanilom.

Februar 2014.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *