Povrtni tart

Povrtni tart

testo

200 g oštrog brašna
150 g integralnog brašna od spelta
70 ml nerafinisanog suncokretovog ulja
malo morske soli
na vrh noža sode bikarbone
1 jaje
oko 100 ml ledene vode (dodajte je malo po malo)

fil

180 g kisele pavlake
2 jaja
malo morske soli
1 manji cvet brokolija
1 veći praziluk
100 g suvog vrata (u komadu)
4-5 mini paradajza
malo sveže majčine dušice

 

Priprema

Sve suve sastojke za pripremu testa, stavite u činiju i dobro promešajte a onda dodajte ulje i jaje pa nastavite sa mešanjem. Dobićete prilično mrvičasto testo a onda dodajte malo po malo vode dok se sve lepo ne poveže (količina vode nije uvek ista jer se brašna međusobno razlikuju tako da se vodite gustinom i izgledom testa a ne količinom koju sam ja navela, ona je tu samo okvirno). Umotajte testo u providu foliju i stavite ga u frižider na par sati (ovo testo u frižideru može stajati dan-dva).

Testo oklagijom rastanjite, stavite preko podmazanog pleha prečnika 30 cm, isecite višak testa, opet malo hladite u frižideru, izbockajte ga i stavilte u rernu zagrejanu na 200°C na 15 minuta. Tokom tih 15 minuta na pari obarite brokoli i praziluk, po 3 minuta, u činiji umutite pavlaku i jaja sa malo soli i iseckajte suvi vrat na štapiće.
Posle 15 minuta izvadite tart, rasporedite povrće i suvi vrat, prelijte mešavinom pavlake i jaja, stavite još po neki čeri paradajz za ukras i vratite u rernu na 30-ak minuta. Nakon toga izvadite tart, ostavite ga da se prohladi i servirajte sa malo sveže majčine dušice.

Napomena: Spelta (pir, krupnik, dinkel) je jedna od najstarijih žitarica, i jedina je koja sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu u idealnom odnosu – gotovo identičnom ljudskom organizmu. Spelta sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žitarica, sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

naslovna-oktobar2mala
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *