Pogačice sa čvarcima

Pogačica sa čvarcima

Sastojci

40 g svežeg kvasca
½ kašičice šećera i ½ kašičice brašna u 100 ml toplog mleka
400 ml toplog mleka
800-900 g brašna + oko 200 g za posipanje
1 kašičica soli
4 žumanca
400 g čvaraka, sitno seckanih ilii mlevenih
4 pune kašike svinjske masti, sobne temperature
crni biber, mleveni

 

Priprema

Stavite kvasac sa ½ kašičice šećera i brašna u 100 ml toplog mleka i ostavite ga na toplom mestu da zapeni. Nadošli kvasac dodajte u oko 400 g brašna, pa dodajte so, žumanca i mleko. Promešajte viljuškom, pa postepeno dodajte ostatak brašna i mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo. Biber možete dodati u testo zajedno sa brašnom ili u same čvarke. Ostavite testo da se duplira na toplom mestu oko 60 minuta.

Čvarke možete samleti i pomešati sa mašću i biberom. Ako vam čvarci nisu slani dodajte i malo soli. Ukoliko želite da se čvarci osete pod zub, onda ih sitno iseckajte, dosolite ako je potrebno, i nemojte ih mešati sa mašću. Premesite testo. Rastanjite ga na brašnom posutoj podlozi, 50×60 cm. Ako ste samleli čvarke onda premažite celu površinu testa trećinom čvaraka štedeći rubove, a ako ste ih seckali onda prvo premažite testo tankim slojem masti, pa pospite trećinu čvaraka, pobiberite i malo ih dlanovima utisnite u testo.

Testo preklopite kao pismo, tj. desnu i levu polovinu preklopite ka centru, potom okrenite testo za 90° i preklopite desnu trećinu preko srednjeg dela, pa levu trećinu preko ovog dela. Odmah ga rastanjite, bez čekanja da testo naraste. Ponovite postupak preklapanja i mazanja još dva puta. Na kraju rastanjite testo na debljinu od oko 1.5 – 2 cm.

Kroz sitno sito pospite po površini testa brašno. Modlom ili čašom prečnika oko 6 cm umočenom u brašno, vadite pogačice i ređajte ih u pleh od rerne. Ostavite ih da se odmaraju oko 60 minuta. Ovo je količina za 3 pleha od rerne. Restlove premesite, rastanjite i vadite pogačice ili ispecite manju pogaču. Pre pečenja izbockajte pogačice viljuškom.

Pecite na 200°C oko 25-30 minuta. Vrele pogačice možete preliti sa malo toplog mleka i vratiti na minut u isključenu rernu.

naslovna-februar-mala
Separator image

1 Comment

Add Yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *