Pita sa grizom i malinama

Pita sa grizom i malinama

Ova nežna pita sa grizom i malinama iziskuje malo više vremena za pripremu ali se trud svakako isplati. Probajte je i sa crvenim i crnim ribizlama u sezoni.

Pita sa grizom i malinama

Pita sa grizom i malinama

    Sastojci za testo
  • 120 g brašna
  • 75 ml mlake vode
  • prstohvat soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Sastojci za fil
  • 70 g griza
  • 250 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • 2 žumanceta
  • korica od 1 neprskanog limuna
  • 1 činijica svežih malina (20-ak, a može i više ako volite)
  • ulje za premazivanje testa
    Priprema testa
  1. Na dasku za mešenje stavite brašno, posolite i napravite bunarčić u sredini. Sipajte ulje i postepeno počnite da dodajete mlaku vodu. Vrteći prstima postepeno kupite brašno sa ivica i kada je voda pokupila svo brašno počnite sa ozbiljnim mešenjem testa koje treba da bude energično sve dok testo ne postane glatko i mekano kao svila. Naravno, ova operacija može da se izbegne ako imate bilo koji od kuhinjskih robota. Dajte testu oblik diska i premažite ga uljem sa svih strana. Stavite na tanjir da se odmori najmanje 30 minuta i poklopite folijom ili drugim tanjirom.
  2. Priprema fila
  3. Zagrejte mleko sa šećerom u šerpi (šećer treba da se istopi) i pažljivo sipajte griz. Kuvajte neprestano mešajući sve dok se ne zgusne. Dodajte rendanu koricu limuna i 2 žumanca. Promešajte i ostavite da se ohladi.
  4. Razvlačenje testa
  5. Testo počnite da razvijate oklagijom okrećući ga stalno sve dok ne postane tanko. Otvorite pamučni čaršav ili veliku kuhinjsku pamučnu krpu preko stola i pospite grizom. Uzmite ponovo testo i držeći ga za ivice nastavite da ga okrećete da bi se razvuklo. S vremena na vreme ga treba položiti na čaršav da bi mu se dao pravilan oblik. Sada ga razvlačite preko stisnutih pesnica (opet se okreće testo preko njh)... ako je testo dobro umešeno dosta to sve lako ide, naravno uz malo pažnje da se ne rascepi. Kada je testo postalo skoro providno položite ga na stoljnjak i dajte mu manje više pravilan pravougaoni oblik. Od ove mere se dobije pravougaonik dimenzija oko 40x30cm. Ivice testa na kraju budu deblje i treba ih odseći. Najgore je prošlo.
  6. Premažite testo uljem i rasporedite fil do 3/4 polazeći od kraće stranice. Rasporedite maline preko fila i pažljivo zarolajte pitu. Još pažljivije je prebacite na pleh prekriven papirom za pečenje i premažite ponovo uljem. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta.
  7. Ostavite da se prohladi i isecite. Pre služenja pospite prah šećerom.
http://mezze.rs/pita-sa-grizom-i-malinama/

Jun 2015
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *