Pita od šljiva

Pita od šljiva

SASTOJCI ZA KORU

350 g brašna (200 g integralnog + 150 g mekog belog brašna | 1 ½ šolja integralnog i 1 šolja običnog belog brašna)
125 g žutog šećera (1 šolja)
1 jaje
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike jogurta
1 kašika putera (20 g)
50 ml hladne vode

SASTOJCI ZA FIL

1 jaje
5 kašike šećera
2 kašike jogurta
korica od 1 limuna
šljive

 

PRIPREMA

Pomešajte obe vrste brašna sa praškom za pecivo i šećerom. Dodajte hladan puter iseckan na kockice i gnječite ga prstima sve dok se potpuno ne sjedini sa brašnom i šećerom i cela masa se ne pretvori u mrvice. Tek tada dodajte jaje i jogurt i umesite testo koje treba da bude mekano, ali naravno ne treba da se lepi za ruke. Ako je potrebno (a meni je bilo) dodajte postepeno ½ dl vode. Ostavite testo da se odmori 1/2 sata najmanje.

U međuvremenu operite šljive i otvorite ih na polovine pa onda na četvrtine.

Premažite puterom okruglu modlu za kiš precnika 20 cm i visoku 2 cm i poprašite je brašnom. Razvucite testo oklagijom do 0,5 cm debljine i obložite njime modlu. Zračno rasporedite četvrtine šljiva po testu. Umutite jaje sa šećerom, jogurtom i rendanom koricom limuna i pažljivo prelijte time šljive.

Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 170°C 20-25 minuta.

Ostavite da se ohladi i secite jako oštrim nožem.

naslovna212
Separator image

2 Comments

Add Yours
    • 2
      Mezze Magazin

      Verovatno može, treba probati. Mi smo pravili samo ovu varijantu. Ako probate javite da znamo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *