Pita od prosa

Pita od prosa

Sastojci

300 g prosa
500 ml vode
1 veliki praziluk
350 g očišćenih listova blitve
maslinovo ulje
morska so
3-4 kašike integralnog susama

 

Priprema

Blitvu dobro oprerite, očistite od stabljika i kratko blanširajte u ključaloj, slanoj vodi. Zatim brzo preliti hladnom vodom, dobro ocedite i isecite na krupnije.

Praziluk isecite na sitno i prodinstajte na malo maslinovog ulja.

Proso otrebite od nečistoća, a zatim sameljite u električnom mlinu, kako bi dobili prah.

U činiju za mešanje stavite proso, blitvu, praziluk, vodu, soli i malo maslinovog ulja pa sve fino promešajte. Masa će možda biti retka, ali to je u redu.

Vatrostalnu posudu (dimenzija 18×30) namažite maslinovim uljem i stavte u rernu na 220° C da se ulje zagreje. Posle 5-10 minuta u posudu sipajte smesu, poravnajte, pospite susamom i vratite da se peče oko sat vremena.Treba fino da porumeni.

Izvadite iz rerne, pa kada se prohladi servirajte.

NAPOMENA:

Umesto praziluka možete koristiti mladi luk ili crni luk, a umesto blitve spanać ili zelje. Opciono možete dodati i šaku sitno seckanih suvih šljiva.

Mezze, Jun 2012
Separator image

2 Comments

Add Yours
  1. 1
    Ivana

    Ne volim poriluk, pa mi se sviđa što ste naveli da se može zamijeniti drugim povrćem.

    Napomena:
    Čini mi se da su sastojci navedeni u duplikatu. Zar je to potrebno?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *