Pita na štapu

Pita na štapu

SASTOJCI

250 g brašna
80 g šećera u prahu
prstohvat soli
150 g putera
1 žumance

I JOŠ

modla za kolače prečnika 5-7 cm
štapići za ražnjiće
džem po želji

 

PRIPREMA

U posudu prosejte brašno i šećer u prahu. Dodajte prstohvat soli. Promešajte. Dodajte hladan puter iseckan na kockice. Viljuškom ili uz pomoć dlanova, utrljajte puter u brašno, napravite mrvice. Dodajte žumance i zamesite testo. Uvijte u providnu foliju i ostavite 15-ak minuta u frižideru.

Obložite 2 pleha papirom za pečenje. Rernu upalite da se greje na 180°C.

Pospite brašnom radnu površinu, pažljivo razvucite testo oklagijom na 1 cm debljine. Modlom za kolače, prečnika 5-7 cm vadite krugove. Za svaku piticu vam treba 2 kruga. Stavite jedan krug na pleh, ivicu blago premažite sa hladnom vodom pa stavite štapić na sredinu, blago ga utisnite u testo, pazeći da ne ode do kraja. Stavite malu količinu džema. Nemojte preterivati sa količinom džema, kako ne bi iscureo toko pečenja. Preko stavite drugi krug testa, lagano pritisnite ivice da se zalepe jedna za drugu i dobro pritisnite deo oko štapića. Krajem štapića utisnite kružiće ili linijice oko ivice, ujedno ih tako i dodatno slepljujete. Ponovite sa ostalim testom isto.

Pecite oko 15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju po rubovima. Pazite da se ne prepeku. Ostavite da se u potpunosti ohlade.

 

NAPOMENE

Rukujete sa testom pažljivo, krho je i lako se kida.

Gledajte da vam krugovi testa budu glatki i bez pukotina kako ne bi pucali tokom pečenja.

Nemojte puniti sa mnogo džema, kako ne bi iscureo tokom pečenja.

Štapiće možete prethodno blago pokvasiti da ne gore tokom pečenja.

Pitice možete puniti i drugim nadevima – Nutelom, kockicama čokolade…

Jul/avgust 2013.
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *