Piroške

Piroške

SASTOJCI

1 kesica suvog kvasca
1 kašičica sušenog začina
2 kašike mlakog mleka
150 g kuvanog krompira
50 g putera
350 g brašna
malo soli
2 žumanca
150 ml mleka

NADEV

120 g šunke
150 ml kisele pavlake
biber
peršunov list

I JOŠ

ulje za prženje

 

PRIPREMA

Kvasac, Vegetu i mleko izmešajte i ostavite na toplom mestu da se digne.

U posebnu posudu stavite brašno, kuvani i propasirani krompir, puter, so, žumanca i nadošli kvasac, pa sa toplim mlekom umesite testo. Dok testo stoji na toplom, pripremite nadev. Šunku isecite na sitne kockice, dodajte biber, seckani peršunov list, pavlaku i sve dobro izmešajte. Zatim razvaljajte testo na debljinu od oko 1 cm i isecite oblike 8×4 cm. Po dužini svake četvrtine stavite nadev, oblikujte pirošku i pržite na vrućem ulju oko 10 minuta.

 

SAVET
Piroške možete puniti i nekim drugim nadevom, npr. od sira, mlevenog mesa i sl.

naslovna212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *