Piletina na kineski

Piletina na kineski

SASTOJCI

oko 500 g pilećeg mesa, bez kostiju i kožice
tamni soja sos
komadić svežeg đumbira
5-6 čenova belog luka
ulje od kikirikija
svetli soja sos
2 mlada luka
1 kašičica pirinčanog sirćeta, opciono
1 kašičica smeđeg šećera
1 kašičica gustina
1/2 kašičice kineske mešavine 5 začina (5 spice mix)
1 kašičica čilija u prahu (opciono)

 

PRIPREMA

Piletinu isecite na komadiće veličine zalogaja i prelijte sa nekoliko kašika tamnog soja sosa, koliko da svo meso bude obloženo. Ostavite da se marinira pola sata u frižideru.

Đumbir narendajte, a beli luk isecite na listiće. U woku, na jakoj vatri i vrelom ulju propržite đumbir i beli luk i kada beli luk počne da poprima braonkastu boju ubacite meso. Mešajte konstantno i pržite dok meso ne posvetli. Dodajte začine, pirinčano sirće, šećer i oko 50 ml svetlog soja sosa. Soja sos dodajte po želji, manje soja sosa daće manje sosa. Nastavite da pržite sve dok meso nije gotovo. Piletina se u voku veoma brzo sprema pa pazite da ne zagori.

Kada je piletina skoro gotova, umešajte seckani mladi luk ili ga možete dodati pred serviranje ukoliko tako više volite. Kada je gotovo, sklonite sa vatre i umešajte gustin pomešan sa 1 kašikom hladne vode. Dobro promešajte i na kratko vratite na vatru da se sos ugusti.

Služite odmah, uz kuvani pirinač.

 

Napomena

Na isti način možete pripremiti bilo koje drugo meso, povrće ili njihovu kombinaciju.

naslovna-julavgust2014-212
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *