Pile u pekaču sa aromatičnim puterom

Pile u pekaču sa aromatičnim puterom

SASTOJCI ZA PILE I MARINADU

1 celo pile
2 velike kašike soli
2 velike kašike šećera
par zrna šarenog bibera
2 čena belog luka
2 ljutike (ili jedna manja glavica crnog luka)
oko 1 l vode

SASTOJCI ZA AROMATIČNI PUTER

100 g putera
2 čena belog luka
grančica svežeg ruzmarina
kašika sitno-sitno seckanog peršun lista
kora jednog limuna
malo morske soli i bibera

SASTOJCI ZA PRILOG I PRELIV

1 kg krompira
300 g mini crvenog luka
2 glavice belog luka
300 g šampinjona
1-2 kašičice brašna

 

PRIPREMA MARINADE

Veče pre pečenja napravite marinadu tako što u činiju stavite so, šećer, biber, cele čenove belog luka i grubo sečenu ljutiku. Prelijte sve sa malo vrele vode, promešajte da se sve istopi a onda dodajte ledenu vodu. U marinadu stavite oprano pile i dolijte vode koliko treba da celo pile bude u rastvoru. Prekrijte posudu providnom folijom i preko noći ostavite u frižider. Ujutru izvadite pile iz marinade, dobro ga prosušite i ostavite tako suvog da čeka pripremu.

PRIPREMA AROMATIČNOG PUTERA

U činijicu stavite omekšali puter. Dodajte rendani beli luk, rendanu koru limuna i sitno seckan ruzmarin i peršun, so i biber i sve dobro promešajte.

PRIPREMA ZA RERNU

Krompir oljuštite, isecite na po-lovine i kuvajte u dosta slane vode 15-ak minuta, procedite i stavite na dno pekača. Između krompira stavite cele glavice crvenog luka. Pile spolja i iznutra premažite aromaticnim puterom, u unutrašnjost stavite lumun sečen na četvrtine, vežite batake i stavite na krompir. Poklopite, stavite u rernu na 160-180°C i pecite oko 1h. Nakon tog vremena povremeno premažite pile aromatičnim puterom pa nastavite sa pečenjem.

Nakon oko 2 h dodajte na pola sečene glavice belog luka, po koju grančicu ruzmarina i šampinjone pa nastavite otklopljeno da pečete na 220°C na programu grila i toplog vazduha. S vremena na vreme premažite pile puterom.

Kada pile fino porumeni izvadite ga na poklopac pekača i prekrijte alu-folijom da odmori (izvadite i beli luk i ruzmarin), ocedite sok koji se stvorio u šerpicu, a povrće vratite u rernu da se zapeče. Od sosa napravite preliv tako što ćete staviti da provri a onda u ostatak aromatičnog putera dodajte 1-2 kašičice brašna, dobro promešajte pa dodajte u sos i žicom mešajte da se ne stvore grudvice. Kada sos krene da se zgušvanja prespite ga u činiju.

Servirajte piletinu sa sosom, a pored stavite povrće, po polovinu belog luka i par kolutova limuna.

Septembar 2015
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *