Pekmez od karamelisanih dunja

Pekmez od karamelisanih dunja

Sastojci

1½ kg očišćenih dunja
350 ml jabukovog vina (apple cider-a)
2 kašike jabukovog sirćeta
1 kašika mlevenog cimeta
250 g smeđeg šećera

 

Priprema

Uključite rernu da se greje na 170°C.

Očistite dunje i isecite ih na kockice. Ako su skroz zrele (jarko žute boje) nije ih potrebno ljuštiti.

Stavite dunje u veliku šerpu i prelijte ih sa jabukovim vinom. Poklopite i ostavite da se krčkaju 30 do 40 minuta ili dok ne omekšaju. Povremeno promešajte. Omekšale dunje izblendirajte ili sameljite štapnim mikserom u pire.

Pireu od dunja dodajte cimet, jabukovo sirće i šećer, pa sve dobro izmešajte. Vlažnom krpom obrišite zidove šerpe, pa je stavite u zagrejanu rernu. Ostavite pekmez da se peče oko 2 sata tj. dok se masa ne karameliše, postane vrlo gusta i tamno narandžasta.

Vreo pekmez sipajte u sterilisane tegle.

nov-naslovna212px
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *