Pašteta od guščije džigerice sa koricom od tostiranih oraha i pistaća uz dodatak džema od jagoda i pečene jabuke u karamel prelivu od pet začina

Pašteta od guščije džigerice

SASTOJCI ZA PAŠTETU OD GUŠČIJE DŽIGERICE (FOIE GRAS)

500 g guščije džigerice
1 tanko rezani list pančete
1 glavica crnog luka
par listića žalfije
par listića bosiljka
par kašika vinjaka
par kašika prošeka
1 kašika kapara
1 kašičica senfa
1-2 kašike omekšalog putera

SASTOJCI ZA KARAMEL PRELIV OD PET ZAČINA

1 jabuka
150 g šećera
75 g putera
1 kašika pavlake za kuvanje
1 kašičica pet začina u prahu*
2 kašike sveže isceđenog soka od limuna

I JOŠ

džem od jagoda
50 g pistaća
50 g oraha

*Ovaj začin možete napraviti i sami: 2-3 minuta tostirajte 1 štapić cimeta, 2 zvezdasta anisa, 3-4 karanfilića, 1 kašičicu komorača i 5-6 zrna crnog bibera i zatim sameljite u prah.

 

PRIPREMA PAŠTETE

Na puteru izdinstajte sitno seckani luk. Dodajte sitno seckanu pančetu i džigericu (koju ste prethodno očistli od žilica i naseckali na manje komade).

Ispecite na laganoj vatri džigericu sa svih strana. Podlijte prošekom i još malo dinstajte. Dodajte vinjak i flambirajte. Kada se džigerica ohladi dodajte joj sitno seckani bosiljak, žalfiju, senf, kapare i još malo prošeka. Posolite i pobiberiti. Dodajte omekšali puter. Smesu izmiksajte, prebacite u metalne kružne kalupe debljine 1.5 cm i ostavite da se ohladi 3 sata.

Kada se pašteta ohladi, izvadite je iz kalupa i lagano kružne ivice uvaljajte u krupno sečene pistaće i orahe koje ste prethodno kratko tostirali 2-3 mimuta.

PRIPREMA PEČENIH JABUKA

Jabuku operite, oljuštite i izvadite sredinu pa je isecite na kockice. U šerpicu sipajte šećer sa kašikom vode i pustite da se šećer istopi, oko 5 minuta, dok ne dobije onu lepu boju karamele. Pazite da vam ne izgori.

Kada dobije lepu karamel boju, sklonite sa ringle, dodajte puter i mešajte dok se puter ne istopi, onda dodajte kašiku pavlake, kašičicu pet začina i dobro sjedinite. Dodajte limunov sok, kriške jabuke i vratite na srednju vatru. Jabuke pecite sa svake strane ne duže od 2 minuta.

SERVIRANJE

Paštetu i jabuke sa karamel prelivom poslužite uz dodatak džema od jagoda.

 

NAPOMENA

Uz ovo jelo predlažemo Les Petites Bulles Istriennes vinarije Roxanich iz Istre.

Novembar 2015
Separator image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *